Thursday, October 19, 2006

Tanar in lume

Ce inseamna sa fii youth delegate la Adunarea Generala a Natiunilor Unite? Este aceasta "functie" ceva mai mult de o calatorie la New York pe banii guvernului, o serie de discursuri plictisitoare si dineuri oficiale cu vin bun si aperitive frumos decorate? Noi, delegatii pe 2006 la AG, credem ca da. Am stat aici timp de doua saptamani, am facut lobby pentru ca fiecare tara sa includa un reprezentant al tinerilor din respectiv tara in delegatia oficiala a statului la Adunarea Generala, am discutat fata in fata cu ambasadori si inalti oficiali ONU problemele cu care se confrunta tinerii. Fiecare din noi a tinut un discurs in cadrul sesiunilor dedicate dezvoltarii sociale din Comitetul al Treilea. Fiecare a incercat sa discute cu ambasadorii si cu ceilalti delegati ai tarii lui la Natiunile Unite si sa prezentam cat mai clar posibil problemele cu care ne confruntam noi, ca tineri, astazi. Cand ne vom intoarce la casele noastre, vom incerca sa aratam si celor de acasa ce inseamna Natiunile Unite, ce poate sa faca aceasta institutie pentru tineri si mai ales ce putem sa facem noi - ca tineri - sa ne ajutam atat pe noi, cat si pe colegii nostri de generatie nascuti in spatii mai putin fericite chiar si decat amarata noastra de Romanie.

Putini stiu ca actuala generatia de tineri este cea mai mare generatie din istorie. Peste un sfert din populatia lumii are intre 15 si 25 de ani. In tarile subdezvoltate procentul atinge aproape 50%. Oricum, 80% din tineri in general traiesc in tarile subdezvoltate. Peste 200 milioane traiesc cu mai putin de 2 dolari pe zi, 80 milioane sunt someri, iar SIDA omoara zilnic aproape 8 tineri in Africa. Toate astea pot fi citite intr-un excelent raport al ONU: World Youth Report 2005. Tinerii sunt victimele migratiei, traficului de persoane - apropo, conform ultimului raport 60% din victimele traficului de persoane in Europa sunt femei si copii din Romania, si abuzurilor de tot felul.

Guvernele tarilor noastre, care s-au angajat prin Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului sa dedice 0.7% din PIB (0.3% in cazul Romaniei) asistentei pentru dezvoltare - care, apropo, nu e o forma de caritate, ci e o investitie si nu inseamna sa dai peste oamenilor, ci sa ii inveti sa pescuiasca - in mod sistematic refuza sa faca asta. La cat de interdependenta a devenit lumea asta mare, nu prea ne mai putem permite sa ignoram ceea ce se intampla in afara granitelor tarisoarei noastre. La nivel micro, precum bine stim, tinerii din Romania au probleme multe. Si nu e cazul ca liderii politici (ai Romaniei si ai lumii) sa ignore toate astea. Tinerii sunt probabil cea mai mare resursa umana a lumii si totodata cea mai vulnerabila.

Aceasta ar fi misiunea unui youth delegate la GA. Sa fie veriga de legatura intre tineri (cu multele lor probleme) si guverne. Colegii mei din Olanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Australia - tari care au de cativa ani buni incoace youth delegates la GA in mod constant - chiar reusesc sa faca asta. La anul, cand ma voi intoarce in Romania, planul meu este sa implementez o colaborare interinstitutionala foarte teapana intre Ministerul Afacerilor Externe, Agentia Nationala pentru Tineret si ONG-uri de tineret si sa incepem sa construim veriga lipsa. Imi fac temele acum la NY si la primavara ma intorc pregatita. Promit.

Astia suntem. Am muncit cu totii aici si greul abia incepe. Kofi e la mijloc! :)

9 comments:

Anonymous said...

ce pot sa spun, multe succese si stii unde sa ne gasesti :)

Titus Techera said...

Prefa-te ca ti-am ironizat heirupismul si putem sa ne descurcam fara sa o spun cu adevarat. Corina, o sa imi zici ca nu pentru publicul ca mine joci tu, dar as vrea sa vad un fel de rezerva, dubiu, interes pentru reflectie - nu ma refer la depresii sau caderi -: na, o fi ceva in neregula cu mine, nu inteleg tinerii din ziua de azi...

Corina said...

Hai sa iti raspund rand pe rand.
0. "Prefa-te ca ti-am ironizat heirupismul" - cum pe masura ce ne-am cunoscut mai bine, am invatat sa apreciez mult cinismul tau, incepem dialogul de pe pozitii "nearicioase"
1. Daca a juca pentru publicul ca tine, inseamna a scrie ca tine, anume criptic, hiperintelectualizat, si astfel - cel putin la o prima simtire si citire, caci iti citesc blogul in mod regulat - depersonalizat, atunci nu joc pentru un astfel de public. Cand vorbesc cu tine fata in fata, gasim destule puncte comune de la care sa pornim un dialog; cand iti citesc scrierile, pare-mi-se mie voit "cautate", ingreunate, ma pierd si nu te pot urmari. Daca te astepti la ceva asemanator de la mine, vei fi dezamagit.
2. Rezerva si dubiu: daca as avea dubii cu privire la ceea ce fac, le-as exprima. Cum de altfel am si facut-o in posturi trecute. Nu fac lucruri in care nu cred. Fac ceea ce fac la ONU pentru ca imi place si pentru ca sunt convinsa ca poate avea urmarile pe care mi le doresc. Anume schimbari in bine pentru mine si pentru lume in genere.
3. Interes pentru reflectie: aici iti acord un punct, pentru ca intr-adevar mi se pare ca pe alocuri blogul meu sufera de lipsa de reflectie. Pe de alta parte insa, este un blog facut in primul rand pentru mine, astfel incat daca intr-o saptamana sau doua sau cate vor fi fiind ele, mintea mea nu concepe eseuri filosofice, atunci blogul meu va reflecta asta. In plus, sunt convinsa ca un blog nu este un carnet de eseuri.
4. Daca va fi fiind ceva in neregula cu tine, vom discuta asta intre patru ochi la iarna. Pentru ca tin la tine si am multe sa iti spun.
5. "Nu inteleg tinerii din ziua de azi" - in gandire stii prea bine ca provii din alte vremuri; esti clasic si logic. Esti hipercritic si este firesc sa fii dezamagit de ce este in jurul tau. Deci da, poate ca nu intelegi tinerii din ziua de azi, in sensul ca nu poti empatiza deloc cu ei.

Titus Techera said...

Dialog deci; 1. nu ceream de la tine ce ofer eu, te prefer in partile proprii tie (dar nu atunci cand spui afro-american, asta ma scarbeste, ca sa nu adaug ca nu imi dau seama cum asta iti e propriu tie), plus ca speram ca stilul meu nu e depersonalizat - pentru ca ce? (Oare drept la a fi persoana pe care o aleg nu am? Ca sa nu mai spun ca literatura are un singur fel de persoana, anume persona, care inseamna masca, multumesc foarte mult - desi si asta e intelectualizare, se simte, o stiu...) Care ar fi motivul? Hiper-intelectualizat? Sa ii reprosezi asta unui umil ucenic de Platon si Kant e cel putin deplasat.

2. Despre punctul rezervei, recunosc ca era ceva mult prea intim ca sa aiba o buna trecere, vina imi apartine; rezervele si dubiul nu intra decat la minima moralia, ceea ce nu intra in blogul tau - si este dreptul oricui sa isi tina morala pentru sine, nu incercam sa ti-o neg sau reneg pe a ta, ci mentionam faptul pentru a indemna la reflectie numai.

3. Eseuri, eh, nu toata lumea e Montaigne, sunt sigur, dar tu faci implicit apologia blogului, ceea ce ramane la a intreba: ce e blogul ca sa isi merite statutul literar? Raspunsul, banuiesc, e: no man's land, anything goes... Recunosc, in orice asemnenea caz, inutila critica mea. Pentru ca situatia e, o spui bine si trist, de empatie, iar eu prefer oricand simpatia, pentru ca chiar inseamna ceva...

Restul Corina, e o temporara tacere, vedem intr-adevar cum rezolva iarna problemele astea.

Anonymous said...

Dar la ce te uitai cand ti-au facut poza? :-D

P.S.: ce gagica au trimis elvetienii... :-~

Anonymous said...

Super! Si mie mi-ar plavea sa lucrez la ONU...E visul meu!

Anonymous said...

An without equal pair of trainers, it may be not possibly the most marvy, not high-priced, neither is the insigne singular reputation, just takes that you walkabout our people, Christian Louboutin Shoes
liquefy into feel affection interest of the high spirits shoes definitely don't fit, perchance sought-after,although the injured indeed.Asics Australia
A least lay of the land you may organize encountered, walked vertical at the display cabinets in countless sundry kinds of shoes the unadorned really is magnificent, not a advancing to annoy. The value is proper is not at all alluring, like very costly, cordial portend fashion, get good-looking those who cogitate on old-fashioned ... on the side of being line contented thither simply difficult. Pick in command to pick out, finally opted in search pair, wear a only to become conscious foot fray, or ugh correspond their clothes,Christian Louboutin Australia
the style to impliment this time? Giving up'd rather bitter to begin to wear?

Anonymous said...

[url=http://www.artofdrkara.com/burberry.html]バーバリー ネクタイ[/url]

[url=http://www.artofdrkara.com/montblanc.html]ルイヴィトン マフラー[/url]

[url=http://prestigeboardingkennel.com/feed.html]ルイヴィトン[/url]

[url=http://www.artofdrkara.com/gucci.html]グッチ アウトレット[/url]

[url=http://www.zjszlib.com/lv.asp]ルイヴィトン ベルト[/url]

Anonymous said...

The breakers in the house will limit the current you can draw on a single circuit to prevent a meltdown of the wiring. But if your house has a 200 Amp feed at 120 volts, you can potentially draw 24,000 watts into one line. That is why there are breakers.
The book has got a flexible script which makes it easier for the person to understand the basics. A programmer can start from scratch and become a pro with time with the help of this book. Those who want to get a good grip of what programming language is should get the Python books. Even a beginner can get a good grip of the fundamentals of programming with this book as it covers all the aspects of the language in depth. All areas that are essential for a beginner to learn have been explained. Those who know programming can also be benefited from this book as they can polish their skills and revise the concepts. A beginner would need to go through all the content but if you are an experienced programmer, you can also skip the sections that you already know. [url=http://www.outletcheapmichaelkors.com/]cheap michael kors bags[/url] Cheap MICHAEL KORS Handbags sale
They did steal our club. But this is our opertunity to show the world what MKD is a souless shell, with no history except that they stole their club and league place and earned nothing. Then at the same time AFCW can show the world everything that is good in English football and what can be achieved with hard work and doing things the right way.
Clearly, a longterm infestation combined with poor general health can lead to further health problems. Sometimes what is taken to be 'lice and nits', turns out to be simple things, such as dandruff, hairspray droplets, scabs, dirt or other insects (like aphids blown around by the wind that get caught in the hair). Make sure you have actually identified a live louse before applying treatments.. [url=http://www.outletcheapmichaelkors.com/]mk outlet[/url] You should protect your eReader if you are an avid reader because you will be taking your electronic device with you wherever you go by car, train, bus, and plane, whatever you place it in purses, pockets, handbags, luggage, workout bags, beach bags and who know what else. When placing your Kindle into any of these things, the device can get scratched, bumped and even dropped if it's not protected..
Throwing people with different backgrounds together creates tensions, but also enables powerful opportunities for insights (a more reproducable skill than creativity). Another concern with this sort of 'team creativity' is the difference between shared responsibility and design by committee. Burberry, maker of the classic trench coat and plaid scarf, Coach Store Online has transformed itself into one of the hottest brands in fashion today making Coach Outlet Online Store .
[url=http://www.outletcheapmichaelkors.com/]mk outlet[/url] Why is there so much hate for guns

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping