Sunday, June 10, 2007

Capcaunul legalist

Niste prieteni si colegi (nu spun cine) imi povesteau cum au avut la un moment dat o idee foarte originala de a organiza un eveniment de divertisment nemaivazut in Romania. Au redactat ei cu lux de amanunt detaliile evenimentului si s-au dus in cautare de sponsori. Au ajuns la o mare companie (nu spun cine, insa gura targului spune ca este brand-ul cu cea mai mare notorietate atat pe plan local, cat si pe plan global) si le-au prezentat proiectul. [***]

Compania nu a zis nici da, nici ba, si o perioada au tot amanat incheierea vreunui parteneriat, in final anuland "deal-ul". Suprize, suprize, insa. La cateva luni dupa respectivele discutii, compania cu pricina anunta cu surle si trambite organizarea unui eveniment de divertisment identic - ca locatie, format, concept, identitate.

Vina cui sa fie? Moral fara indoiala compania este vinovata. Legal, nu poate fi trasa la raspundere pentru ca prietenii mei - si aici ar fi vina lor - nu si-au inregistrat ideea/ planul de proiect la Oficiul de Inventii Si Marci. Pe de alta parte, am inteles ca furtul ideilor e la moda in Romania. De ce? Pentru ca suntem o societate bazata pe intelegeri tacite si pe compromisuri. Nu suntem o societate legalista. Nu avem mania contractelor si a avocatilor.

Tin minte ca, in prima mea saptamana de stat in SUA, am semnat mai multe hartii decat am semnat toata viata mea. De la intelegere cu administratorul caminului, pana la intelegere cu colega de camera. Mi s-a explicat ulterior ca americanii nu sunt suficient de rafinati ca popor pentru a-si rezolva conflictele prin negociere, prin intelegeri tacite, prin cuvinte de onoare si alte cele. Pentru ei, contractul (si, prin extensia, "Hartoaga" in genere) este sfant. M-am gandit ca asta s-ar putea datora si faptului ca noi, europenii, avem in spate cateva mii de ani de civilizatie si de exercitiu social, pe cand americanii au avut de construit o societate in cateva sute de ani. Si au fost nevoiti sa o faca functionala si eficienta.

Nu stiu de ce, dar intr-o lume in care resursele sunt limitate (si ideile la fel), astfel incat multi vor sa roada putine oase, parca imi vine si mie sa imbratisez primitivismul american si sa devin un soi de capcaun legalist, care sa vrea sa aiba totul stipulat in scris, sub semnatura. America m-a cam contaminat.

6 comments:

trainspot said...

nu cred ca s-a intamplat asa. festivalul respectiv e un festival care se intampla in mai multe locuri din europa sua asia etc. deci ideea festivalului nu e furata. poate doar locatia. insa nu-i opreste nimeni pe prietenii tai/nostri sa faca si ei acolo unu doar ca cu alte trupe. ca sa nu mai zic ca de festivalul prietenilor nostri/tai se anuntase cam de acum un an cred...si nu s-a intamplat nimic pana acum. pe cand festivalul corporatiei respective s-a anuntat acum o luna, doua.

cat despre contract. eu cand lucram nu discutam fara contracte. fiindca orice alt tip de intelegere e mult prea nesigura. hartia e sfanta! si e bine sa fie asa...

Corina said...

hai sa nu intram pe blog in detalii; iti povestesc eu mai multe cand ne vedem. but go with me on this one si ia intreaga poveste doar ca pe o ilustratie la morala hartogareasca

Anonymous said...

Corina, mai intervine o problema aici - oare sunt chiar utile contractele cand tu esti o microcompanie si ataci in instanta (atentie, justitia din Romania) ditamai mega-corporatia care isi permite sa plateasca armata de avocati (capcaunii, da, ei).

Iti asumi riscul sa platesti cheltuielile de judecata in caz ca pierzi? :)

Am mai fost pusi in situatia asta - ex: termene de plata incalcate conform contractului - dar nu am actionat in instanta.

Corina said...

@cosmin.. ai dreptate si tu, e adevarat; realitatea trista e ca nu toti suntem egali in fata legii, desi ar trebui; si totusi ma intreb ce s-ar intampla daca oamenii (inclusiv microcompaniile) ar avea mai mult curaj sa isi ceara drepturile.

Anonymous said...

IMM-ul la care lucram eu a dat in judecata ANT-ul (turismul...). ANT-ul a platit. >:) cand ai contractul in fata (evident, sa fie bine facut) nu ai cum sa pierzi.

Corina said...

@anonymous... foarte fain; la cat mai multe exemple de genul asta; eu stiu ca multe persoane au castigat procese impotriva statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. intr-adevar, daca ai un backup legal ca lumea, cred ca poti avea sorti de izbanda.

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping