Thursday, November 09, 2006

Libertatea de expresie poarta djelab


Putine lucruri sunt mai sfinte in State ca libertatea de exprimarea. In acelasi timp, putine fenomene politice au zguduit mai tare societatea americana ca atacurile de la 11 Septembrie, ori ca ulteriorul razboi contra terorii. Nici un cetatean american rational nu sprijina terorismul, iar cetatenii americani aflati in pozitii oficiale il condamna. De Halloween s-a intamplat urmatorul micut scandal care a pus serioase intrebari pana unde merge libertatea de exprimare si daca a fi public official inseamna sa iti modifice in vreun fel comportamentul.

Presedinta UPenn (University of Pennsylvania) organizeaza an de an o petrecere de Halloween in propria locuinta (on campus), la care invita toata facultatea. Anul acesta, unul din studentii ei a venit costumat in terorist islamic, iar lady President, costumata in zana cea buna, s-a fotografiat zambitoare langa el. La cateva ore, fotografiile au aparut pe Facebook, cea mai populara retea care leaga universitatile americane, si ulterior pe influente bloguri politice (vezi Flapsblog). Ulterior, presedinta si-a cerut scuze, afirmand ca nu si-a dat seama ce personaj intruchipeaza tanarul student (care recita intre timp versete din Coran).

Cum sa ma pozitionez fata de acest fenomen? Halloween <=> scandal par excellence. Libertatea de exprimare = garantie constitutionala. Petrecere publica = petrecere publica, iar daca legile statului reglementeaza bunaoara libertatea presei atunci cand articolele se refera la persoane publice, si in general persoanele publice se bucura de alt statut, atunci cred ca legile statului ar trebui sa sanctioneze si comportamentele publice ale persoanelor publice. Cam mult public prin zona, nu?

3 comments:

Penny said...

Asta imi seamana cu scandalul legat de prince Andrew care tot de Halloween s-a deghizat in nazist si bineinteles ca toata presa britanica + regina + Charles + etc au fost scandalizati si printu' a trebuit sa-si ceara public scuze pentru un comportament unappropriate. Nu stiu cum sa iau chestiile astea... in primul moment ma gandesc si zic ca e o simpla petrecere si ca oricine ar trebui sa fie liber sa se costumeze fix cum vrea. Intr-adevar, a doua poza pe care ai pus-o m-a cam cutremurat dar nu pentru ca era un terorist islamic... putea sa fie si cowboy si nazist si soldat si orice... cutremuratoare e simpla idee de a tine pusca la capul cuiva, chiar si in gluma. Nu stiu... scandalul mi se pare putin cam tras de par deoarece nu vad nici o problema in costumatiile tipilor avand in vedere ca banuiesc ca nu au fost niste reglementari inainte de petrecere (adica o lista cu do's or dont's). Cred ca totul ar trebui privit doar la nivelul bunului simt... unii au mai mult decat altii. Daca baietii n-au avut bun simt si nu s-au gandit ca unii ar putea fi atacati de costumatia lor, ok... n-ai ce sa le faci. Dar sa transformi asta intr-un scandal mediatic si sa o implici si pe saraca printesa care e adevarat ca trebuia sa se gandeasca de doua ori inainte de acea fotografie, mi se pare cam mult.

Corina said...

Da, ai dreptate. Aduce mult de tot cu scandalul in care a fost implicat Prince Andrew. Si la fel cum in Europa nazismul nu numai ca a fost scos in ilegalitate, ci treptat chiar tabuizat, asa s-a intamplat in State cu terorismul (ca fapt divers, in state Partidul Nazist - ma rog, national-socialist - este legal). Si totusi ma intreb daca libertatea de exprimare nu este o chestie atat de sfanta incat sa poata calca in picioare aceste tabuuri. Adica unde tragi linia intre libertate de exprimare si cenzura legitima din partea statului, cu scopul protejarii intereselor cetatenilor. Cazul a fost umflat si hipermediatizat, s-a tesut o intreaga intriga in jurul lui, ceea ce e tipic societatii americane si mi se pare nefiresc. Dar intrebarea de fond persista.

Anonymous said...

cred ca nu e condamnabil ce a facut tipul, in fond - e doar perceptia lui asupra libertatii.

vorba voastra, totul tine bun simt, daca a lezat sau nu gestul lui.

e o treaba de political corectness pana la urma :)

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping