Thursday, May 10, 2007

Ganduri despre New York

Photo: wwp.new-york-usa.com

In doua ore plec din New York. Cand ma voi intoarce, New York-ul nu imi va mai fi casa. Voi fi oaspete in casa cuiva, iar orasul se va fi transformat din sotie in amanta. Cea mai frumoasa amanta, careia i-am jurat fidelitate si i-am promis solemn ca pana in 2017 cel mult o voi lua daca nu sotie, atunci macar de concubina vreun an sau poate doi. Cred ca o data ce New York-ul ti-a intrat in sange, ai toate sansele sa devii dependent. Cand l-am cunoscut pe Vivi in toamna asta, nu l-am inteles. Am zis ca e doar un copil - no offense, Vivi - entuziasmat de un oras exotic. Dar nu e asa... daca ajungi sa cunosti orasul asta, it grows on you. Fara sa simti, fara sa constientizezi cum microbul iti intra incet-incet printre vene, subcutanat si insidios.[***]

New York-ul e FIRE (finance, insurance, real estate) si - de la John Sexton (presedintele NYU) citire - ICE (intellectual, cultural, educational assets). Insiruite de-a lungul faimosului MTA (metroul, administrat de Metropolitan Transport Authority), cele mai tari corporatii se invecineaza cu unele dintre cele mai faimoase muzee ale lumii, cu cel mai mare for politic, si cu institutii de invatamant cotate in top 10 mondial. Intr-o plimbare pe jos ajungi din Village (boemie, punk, teatre off-Broadway, jazz, relas), in Chelsea (the colourful gay district) si apoi mai ai o aruncatura de bat pana in Midtown (Chrysler Building, Ford Foundation, Reuters, Trump). Daca iesi din Manhattan (adica vreo 15 minute cu metroul), ajungi in Queens, un fel de mica Romanie, mai linistita, mai toleranta, mai diversa si mai personala decat Romania de acasa. In New York mai gasesti inca pravalii detinute de mici comercianti, cu firme colorate si personalizate. Mai gasesti inca restaurante de familie, indiene, mexicane, tailandeze, etiopiene, afgane, chinezesti, japoneze. Within walking distance! Gasesti cele mai funky magazine de haine si cele mai dinamice cluburi (sa te poti duce sa dansezi marti la 4 dimineata si clubul sa fie plin e remarcabil, zic eu), si parcuri superbe.

Poate exagerez, dar in momentul asta nu vad ce nu iti poate oferi New York-ul. Orasul nu doarme niciodata, e infernal de zgomotos si de agitat, dar daca te simti coplesit poti oricand sa iei metroul si sa te duci pe o plaja desprinsa din anii 50. Sau sa iei avionul si sa ajungi in Caraibe superieftin. Incercam ieri sa le fac recomandari celor de la Soros pe cine sa trimita aici la anul. Le-am spus ca orasul asta se potriveste pentru tinerii puternici si maturi, care stiu ce vor de la viata, si care sunt suficient de echilibrati ca sa faca fata unui oras individualist si agresiv, cu o etica a muncii foarte dura, coplesitor prin diversitate, si plin de nerv. Ca sa parafrazam o vorba din batrani, "adio, dar raman cu tine!"

12 comments:

Anonymous said...

da, mi-a placut textul, mi-a conturat inca putin "mitologia" New York-ului pe care o am in minte doar din filme, reviste si documentare etc.
Iti multumesc.

Clara said...

greu.

Corina said...

@cosmin & clara - da, e un fel de adio, dar raman cu tine (I wish)

@adrian - sper sa ai ocazia sa ajungi la NY si sa vezi cat de divers si bogat in senzatii e NY-ul in realitate

Vivi said...

No offence taken, nu esti singura care ma judeca gresit. :-)

Corina said...

@vivi... sorry; me feeling bad; asa cum ziceam si in post, cu timpul am ajuns sa impartasesc cateva dintre vederile tale despre new york si despre america in general.

Anonymous said...

Ashaaa... cit de distractiv e sa citesti comentariile turistilor romani frecind trotuarele americane. Mai ales aia pentru care America inseamna New York. La fel ca americanii care vad casa poporului si isi dau cu presupusul ca aia e Romania.
@Corina, fara suparare, nu mai da sfaturi gen "divers si bogat in senzatii". Vrei senzatii bogate si diverse? Baga degetu' in priza.
@Vivi: mare shmecherie...

Corina said...

@blegoo... numai turist nu am fost in state; stiu ca america nu e ny (tocmai de-asta am scris ganduri pentru ny, nu pentru america); judeca mai bine si mai cu moderatie inainte sa comentezi, rogu-te

Anonymous said...

textul tau ma face sa visez la NY...mi-as dori nu doar sa-l vizitez ci si sa locuiesc acolo..cred ca visez prea mult..hm cred ca da..am doar 16 ani :D.iti multumesc oricum!
gabriela

luminitza said...

Am fost in NEW YORK de doua ori in anul 2006 cand an mers impreuna cu o colega in SUA cu programul WORK & TRAVEL, New York-ul a fost primul oras pe care l-am vazut pe teritoriul american (acolo am aterizat), si recunosc...m-a speriat, mi se parea ca o sa ne pierdem atat in NY cat si in SUA, prea agitata pentru doua straine, nu am apucat sa viyitam nimic pentru ca eram asteptate in PHILADELPHIA de angajatorii nostri si am plecat cu promisiunea sa ne intoarcem in vizita, lucru care s-a si intamplat undeva la sfarsitul lui septembrie, dupa o experienta de 3 luni pe teritoriul american. Dar acum vedeam orasul cu alti ochi...nu mai eram speriate, ci dornice de cunoastere inpreuna cu o alta romanca pe care am cunoscut-o intre timp si cu John prietenul nostru american (si ghidul nostru). Acum la aproape doi ani cd am vazut ce ai scris tu despre oras m-a apucat nostalgia si nevoiade a-ti da dreptate intru totul. Pentru mine a fost o experienta unica.

ina bixade said...

I love New York!!! I love America the beautiful:)

Ruben Riza said...

mi-au placut randurile scrise de tine despre NEW YORK...si mentin si mai mult focul ce s-a aprins pentru acel oras,iubesc NY si nu zic asta ca altii care o zic ca pe o vorba obisnuita,zic asta pentru ca imi doresc enorm de mult ca noapte cand ma culc sa visez un mic vis cu sau despre NY,,,in unele vise pe care le-am avut,,eu ma plimbam prin Times Square,,,urcam pe Empire State...si dimineata cand ma trezeam oftam si izbucnea si mai mult dorinta arzatoare de a ajunge si vizita New York-ul,,probabil ca stii ce simt!
hope we keep in touch!
take care

bogdanbudai said...

Salut, super interesant articolul despre New York, imi doresc de mult timp sa ajung in America, in N.Y.Poti sa imi lasi un id ceva de messenger la care sa te gasesc si sa vorbim mai multe, sa imi povestesti cel putin :)
ms.bafta!

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping