Unul din lucrurile cu care ma voi obisnui cel mai greu in Romania va fi indiferenta crunta pe care atat autoritatile, cat mai ales populatia, o au vizavi de mediu. Imi place ca in ultima vreme hotnews au inceput sa publice tot mai multe articole legate de incalzirea globala si responsabilitatea oamenii o au asupra ei (cred ca in prezent doar cativa conservatori americani mai au iluzii ca omul nu are nici o vina in toata povestea). De exemplu, intr-un articol de azi hotnews ne spune ca defrisarile care se petrec in lume intr-un interval de 24 de ore produc emisii poluante echivalente cu o flota aeriane ce ar transporta 8 milioane de oameni pe traseul Londra - New York. Credeti ca cele 34 de grade la inceput de mai in draga noastra Romanica, alunecarile de teren din ultimii ani, si problemele din agricultura se datoreaza vreunei pedepse divine?[***]
Posibil ca, din pricina inconstientei generale de care suferim, sa fie vreun pedepsitor divin care sa ne dea cateva palme dupa ceafa in prezent. Dar faptul ca abia in luna martie 2007 s-a deschis in Bucuresti prima groapa de gunoi capabila sa sorteze si sa recicleze gunoiul menajer a cui vina este? Ca sa nu mentionam ca respectivul stabiliment nu poate sa proceseze decat o zecime din gunoiul pe care bucurestenii il produc zilnic. In tarile nordice, exista vreo 8 compartimente diferite intr-o pubela de gunoi pentru 8 tipuri diferite de resturi. Ok, am renuntat de mult sa speram ca vom ajunge ca ei. Dar in Germania se recicleaza, in Austria se recicleaza, in Ungaria se recicleaza. Pana si in Mexic in toate casele resturile biodegradabile sunt separate de cele nebiodegradabile. Din cate tin minte,
Si ONG-urile romanesti ce fac? Dragos si al lui "Salvati Dunarea si Delta" mi s-a parut singurul efort sonor pe care l-a facut cineva ca sa atraga atentia asupra problemelor de mediu cu care ne confruntam. Dar pe cand campanii de advocacy sa ne schimbam mentalitatile si sa incepem sa reciclam? Pe cand lobby ca sa avem la fiecare bloc pubele compartimentate pentru sortarea gunoiului? Pe cand amenzi pentru cei care ignora cu o nesimtire crasa cosurile de gunoi compartimentate din gari, sau cele puse de Connex pe plaja? Simt ca ar trebui sa facem ceva in legatura cu asta. Vom vedea...
Monday, May 14, 2007
Reciclati! Acum!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
@Corina:
Citat: "Vom vedea.."
Ce cred eu: ai sa vezi pe dracu'. Reciclarea, alea, alelalte, tin de chestii d-astea fisiite, cum ar fi civilizatie, bun simt, etc. Care este sublime...dar care la noi...te las sa complectezi singura.
Iar cit despre incalzirea globala, inainte sa te incingi prea tare pe tema, te sfatuiesc sa te documentezi. Ceva mai serios decit "hotznews", zic.
Hint: cam in jur de 1900, matematician sirb. Calcule, planeta, orbite.
trist comentariu; erata nr 1: sa "completezi", nu sa "complectezi"; secundo: m-am documentat destul, nu numai de pe hotnews, insa mi se pare fain ca hotnews semnaleaza pb; si cred ca si la noi e timpul sa reincepem sa cladim bunul simt; cred cu tarie ca romanii nu sunt fiinte necivilizate, singura noastra problema fiind ca trebuie sa lucram un pic la atitudinea pe care o avem fata de societatea in care traim
Asa...stau completat/corectat. :-)
Cit despre "singura noastra problema"...eu unul cred ca mai e de lucrat MUUULTT...Nu doar un pic. Cam vreo suta de ani, zic eu. Asa se vede de la balconu' meu.
deacord cu tine, insa sa nu dramatizam. si anume chestia cu mediul a fost demult transformata in discurs politic din cauze cu totul aiurea decat frica de incalzire globala. spre exemplu stim ca plantele se hranesc cu co2 pentru a creste. se pare intr-adevar ca emisiile astea le ajuta destul de mult. pe de alta parte anomaliile mediului sunt un pic ciudate. de exemplu se pare ca in '96 (zicea o doamna de la inmh) vremea a fost ceva mai calda.
tratatul de la kyoto iara mi se pare o tampenie fara margini. tarile respective pierd enorm de multi bani. bani care ar putea fi folositi pentru africa, europa de est, zone de razboi, orient etc. problema economica mi se pare mai strigenta decat altele.
frica apropo de incalzire excesiva si inundarea planetei este veche de cand lumea (evident doar partea cu indudatia). este un mit prezent in toate marile religii si culturi ale lumii (marele potop ce va urma sa vina sa curete lumea de pacatosi). mit care acum este transpus in termeni stiintifici. ca atatea alte mituri.
mai multe despre chestia asta spune boia in "vremea".
nu zic ca nu e bine sa ne apucam de pe acum sa reciclam. mai ales din considerente economice. insa nu e ok sa o luam razna si sa fim mai moderati. sa ne gandim ca lumea are probleme ceva mai grave.
si acum ca o parere mai filosofica: eu chiar cred sa planeta este capabila de autoreglare si nu in mod violent.
@trainspot... nu sunt de acord cu tine; sustenabilitatea economica depinde de sustenabilitate climatica (si deci implicit de o mentalitate ecologizanta); china o duce foarte bine economic, dar la ce pret dpdv al emisiilor poluante? rate de cancere datorate poluarii este enorma in china, si asta pentru ca refuza sa se ralieze unor standarde. kyoto mi se pare o ilustrare tipica a schemei clasice din teoria jocurilor; ai un bun public, ai blatisti, ai problema deciziilor colective; daca toata lumea ar respecta kyoto, toata lumea ar fi fericita; exista tentatia trisarii, asa ca lumea nu respecta kyoto. cresterea economica nu e suficienta pentru prosperitate economica. miturile de care vorbesti au acoperire stiintica. admit ca discursul environmentalist este politizat, insa hai sa fim atenti cine face afirmatiile, sa urmarim de unde vin banii, si apoi o sa ne dam seama si unde sta adevarul. stiu pozitia inmh, ea fiind una profund politizata si influentata de incapacitatea romaniei de a face fata standardelor de mediu impuse de comunitatea europeana; stiu discursul unei anumite parti a mediului academic american, si e suficient sa vezi cine finanteaza respectivele think tank-uri si universitati, ca sa iti dai seama ce interese sunt la mijloc. o dovada extrem de interesanta a faptului ca avem de-a face cu incalzire globala, ca ea este man-made si ca se cuvine sa facem ceva sa o rezolvam, este schimbarea profunda de atitudine pe care a avut-o administratia bush; si de asemenea e interesanta ultima decizie a curtii supreme din SUA cu privire la emisiile de CO2, in conditiile in care curtea e foarte conservatoare in momentul de fata.
sunt ci cerecetatori / staticieni europeni care arata ca pana la urma trebuie sa fim ceva mai calmi si sa nu aderam la tratae diverse de dragul electoratului (multi asta au facut). sa ne uitam si la cei care sunt in spatele celor care sustin ca armagedonul vine maine.
mie in ultimii 15 ani nu mi se pare ca vremea s-a stricat ci ca doar primesc informatii mai multe si poate asta ma copleseste.
prin presa n-o sa vezi niciodata: in anglia vremea e cum ar trebui sa fie. nu. vezi: "o furtuna nemaipomenita a smuls efectiv acoperisurile caselor" (case poate vechi...).
sau poate ca vremea s-o fi schimband. dar poate e naturala. stiinta nu a progresat inca atat de mult incat sa-i cred pe "toti cercetatorii americani" (stii tu celebra sintagma...)
Post a Comment