Thursday, September 21, 2006

Popular, eficient, ieftin

Duminica am fost in Central Park. Central Park este un loc destul de interesant, nu atat prin prisma decorului natural - caci aleile din Herastrau, dinspre Arcul de Triumf sau dinspre lac, mi se par mult mai pitoresti -, cat prin prisma oamenilor pe care ii intalnesti acolo. Foarte multi fac jogging cu IPod-ul lipit de brat, altii isi alearga cateii, unii sunt pletosi (oameni si catei), altii nu.

Duminica insa, in Central Park avea loc rally for Darfur. www.savedarfur.org pentru cei interesati . O masa de oameni mobilizata de varii ONG-uri ce militeaza pentru drepturile omului (Oxfam, Human Rights Watch, Amnesty) s-au adunat timp de o zi in Central Park pentru a exercita presiune asupra lui Bush si a Consiliului de Securitate al ONU sa aprobe mobilizare de trupe pentru mentinerea pacii in Darfur, locul unde se petrece poate unul dintre cele mai grave fenomene genocidare din istoria recenta. Copiii aveau pancarte agatate de gulere, orice om care intra in perimetrul mitingului primea un sticker cu "I stand in for Darfur victim no. 203456" (sau orice alt numar, as a matter of fact), oamenii cumparau si purtau tricouri cu "Save Darfur" sau berete albastre (simbol, evident, al Blue Helmets). Urlete, scandari, proteste. Pe scena urcau varii indivizi, vociferand unul mai isteric decat celalalt - stil gospel urlat in fata a mii de oameni - si cerand oamenilor sa influenteze politica internationala. Multi erau linistiti, ca noi, care ne asezam cuminti pe o paturica. Altii venisera acolo din spirit de gura casca, sau doar din dorinta de a face o iesire de duminica. Aproape tot ce am vazut mi s-a parut o manifestare de mase, onorabila, dar extrem de penibila.

Evenimentul a creat insa presiune. Si inca destul de mare. Alaltaieri Consiliul de Securitate a decis mobilizarea de trupe in Darfur, si acum marile puteri fac presiuni asupra guvernului sudanez sa le accepte. Nu stiu cat din acest rezultat se datoreaza vociferarii poporului si presiunii maselor, si cat se datoreaza unor foarte abile jocuri politice, unor actiuni de lobby foarte eficiente pe care le fac ONG-urile in spatele protestelor cu iz stangist.

Oricum, a fost interesant sa vad o astfel de manifestare - as futile as it may be (or not!) - in patria evenimentelor de acest gen. Cateva fotos acum si sper si un filmulet:

Berete albastre

Micuta imagine non-panoramica
The Mob

2 comments:

Clara said...

at least people care man...

Corina said...

Nu contest asta. Dupa cum bine stiti, si eu am opinii destul de bine definite in chestiunea Darfur si human rights. Ca political scientist (hehe... unde e Mr. Pavel) ma intrebam cat din deciziile politice se datoreaza presiunii maselor, si cat se datoreaza "micilor intelegeri". Mi-ar placea sa reusesc, cat mai stiintific posibil, sa izolez cele doua variabile. Cam asta era ideea.

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping