Sunday, December 17, 2006

Am cu ce ma lauda... :)


Nu am vrut sa spun nimanui, ca nu cumva sa nu se implineasca. Am vrut ca in primavara sa fac un al treilea internship in State, de data asta pe cealalta latura a triunghiului. Am lucrat la o agentie ONU, la misiunea permanenta a unei tari la ONU, si tot ce mai lipsea era sa vad cum arata lucrurile si din ograda societatii civile. Aveam destul de multe optiuni, dar vroiam ceva special. And there it was: the one!

Un internship la departamentul de communications and development al Coalition for the International Criminal Court (ICC NOW). Sansa de a lucra cu o organizatie-umbrela care aduce laolalta 2000 de ONG-uri, cu scopul de a imbunatati cea mai mare realizare a dreptului international din ultimele decenii, anume Curtea Penala Internationala (International Criminal Court). Este singura institutie din lume capabila sa aduca in fata justitiei pe toti cei care au comis grave abuzuri la adresa drepturilor omului, de la crime de razboi, la crime impotriva umanitatii si acte genocidare. CPI s-a nascut in principal datorita eforturilor neintrerupte ale societatii civile, iar acum are jurisdictie de adjudecare si de implementare, chiar si atunci cand statele nu au semnat statutul curtii, ori cand tribunalele domestice NU VOR sau nu pot sa judece anumite cazuri delicate din punct de vedere politic. Administratia Bush, la presiunile partenerilor comerciali, a semnat statutul, dar acum nu vrea sa recunoasca jursdictia curtii, si duce in permanenta o campanie de subminare a autoritatii acesteia.

ICC NOW are, printre altele, si obiectivul de a schimba aceasta politica a administratiei americane. Si are toate sansele sa reuseasca. In afara de asta, duce campanii de advocacy pentru ratificarea statutului, pentru independenta, transparenta si eficienta curtii. Are birouri in toata lumea, face cercetare, advocacy, si grassroots work.

A fost singura institutie la care mi-am trimis CV-ul, dupa ce Sneji, cu vocea ei cea suava si accentul ei bulgaresc ma tot incuraja sa incerc, spunandu-mi "Dude, you are so marketable... really... as in dude... marketable I mean"; ea saraca tot cauta sa ma convinga sa intru in business si sa raman la Morgan Stanley pe vara, sau sa ma duc la Price Waterhouse Coopers la Londra. Nesimtindu-ma tentata sa fac pasi spre producerea banilor, ci dornica sa ii reinvestesc in oameni si schimbari sociale, am decis sa raman - macar primavara asta - de partea ONG-istilor. Asa ca am aplicat! Resume, references, writing sample, cover letter. CV-ul in format american nu are voie sa depaseasca o pagina, asa ca am facut mari eforturi sa comprim esentialul inauntru. Am fost chemata vineri la interviu, unde Esti - communications officer al ICC NOW -, o elvetianca ce locuieste de cativa ani in NY, super deschisa si incantata de cate facusem/ intentionez sa fac, m-a prins intr-un dialog frenetic de aproape o ora despre drept international, educatie, societate civila, ORICUM, Media Monitoring Agency, politica americana, tehnici de comunicare, drepturile omului, Romania, youth delegates la ONU, etc, etc. Am plecat stiind ca voi fi acceptata, iar peste vreo patru ore am primit un mail in care eram intrebata daca vreau in mod oficial sa accept pozitia ce mi-a fost oferita. :)) Primavara mea se anunta a fi ocupata!

4 comments:

Anonymous said...

bravo mai si vino mai repede in .ro :)

Corina said...

mai, in .ro sunt deja, avand in vedere ca citesc zilnic hotnews si blogurile voastre... tre sa mai ajung in RORO, adica RO aia mare si nevirtuala... desi cred ca e mai trista decat aia virtuala :)

Penny said...

bravo!

Andreea Vasile said...

Felicitari! Ce cacat sa faca ma aici?! Las-o sa stea in US....si noi trebuie sa mergem undeva in vacantza! :-)) Acum serios, bravo, bravo, bravo...in Ro. a inceput procesul de condamnare a comunismului, cine stie, poate se hotaresc sa trimita pe cineva la voi spre judecata! :-)

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping