Tuesday, December 19, 2006

Movie marathon

In ultima vreme am fost o movie freak. Am descoperit Netflix, un serviciu online de inchiriere de filme. Comanzi DVD-ul online, a doua zi iti soseste prin posta, te uiti la el, il pui inapoi in exact acelasi plic si il lasi in orice custie postala; de indata ce ajunge inapoi la ei, iti trimit altul, si tot asa. 10$/ month. Nice, nu? Si baza lor de date e enoooorma. Anyway, in patru zile am vazut patru filme, unul mai recomandabil decat altul.

1. Y Tu Mama Tambien de Alfonso Cuaron. Un road-trip prin pustiurile Mexicului, in care doi adolescenti isi descopera/ distrug prietenia alaturi de frumoasa Luisa, o femeie superba care ascunde un secret extrem de dureros. Filmul e amuzant, plin de slang, plin de sotii bine orchestrate si te poarta cu zambetul pe buze pe aripile povestii. Ultima parte a filmului se petrece pe o plaja pustie, numita Heaven's Mouth, unde numai albastrul marii e mai seducator decat intreaga poveste dintre cei trei. Sfarsitul contrasteaza total cu intregul idilism al filmului, e zdruncinator si amar si mie cel putin mi-a smuls vreo doua lacrimi. Dar merita!

2. City of God (Cidade de Deus) de Fernando Meirelles si Katia Lund. Un alt film latin de referinta, de data aceasta petrecut in suburbiile mizere ale Braziliei. Este practic povestea nasterii si decaderii bandelor locale de traficanti de coca, marijuana si alte droguri, dar in acelasi timp vocea naratorului - singurul inocent dintr-o intreaga lume de pe care parca orice zeu si-a luat mana -, un adolescent care vrea sa devina jurnalist, o transforma intr-o poveste despre maturizare si descoperire de sine. Filmul mi s-a parut foarte dur, pe alocuri extrem de apasator, si totusi il recomand fara ezitare.

3. Stranger Than Paradise de Jim Jarmusch. Scolit la Columbia si NYU, Jarmusch e un maestru al filmului independent, iar "Stranger Than Paradise" e combinatia perfecta intre ingenuitate, proto-indie happening, road-trip (stiu, am avut o obsesie pentru asa ceva), psihologie si umor. Palariile pretinsilor gangsteri (de fapt, cartofori care isi pierd banii la dog races) sunt adorabile, pelicula alb negru la fel, iar accentul verisoarei din Ungaria nu poate decat sa te faca nostalgic. Din New York in Cleveland si-n Florida, sfarsesti la final intr-un avion catre Europa. Frumos, nu?

4. The Pillow Book de Peter Greenaway. Unul dintre cele mai senzuale filme pe care le-am vazut vreodata, o combinatie demonica intre caligrafie, civilizatie chineza si japoneza, poezie, razbunare si amor. Pe scurt, ritualul din copilarie prin care tatal micutei Nagiko ii picta o binecuvantare pe chip devine o obsesie pentru Nagiko ajunsa la maturitate, pentru care orice relatie sexuala este dusa la indeplinire doar prin pictarea trupului barbatului iubit cu insemne asiatice. Intregul ritual este impins la paroxism in relatia cu europeanul Jerome - Ewan McGregor -, scenele de iubire dintre cei doi fiind prezentate intr-o curgere superba, cadru in cadru, cu poezie frantuzeasca pe fundal si minimalism asiatic ca decor. Deznodamantul, fireste trist, e poezie pura, obsesiva si obsedanta.

Si rugaminte mare pentru utilizatorii de DC din Romania. Cine imi face si mie rost de Volver al lui Almodovar? Ofer recompensa tentanta!

4 comments:

Anonymous said...

alta persoana blogosferoida (sic!) care e proof ca 'romanii e destepti' ...

acu iaca in plin download 'stranger ...', 'pillow ...' si 'and u'r mother...'

'volver' e un 'must' (na cliseu)... si cum ti l-as putea trimite? ...:)

Lola said...

Cam tarziu ca pleci in vacanta, dar Blockbuster iti da un film gratis daca te duci la ei cu un plic de netflix. Care il salvezi usor trimitand inapoi 2 filme intr-un plic.
"Cam tarziu" pentru ca e pana la sfarsitul lunii parca. Dar daca prelungesc oferta, o sa-ti spun.

Corina said...

@lola... mersi de tip-ul cu blockbuster; m-am uitat un pic pe site-ul lor si am descoperit ca sunt mai tari decat netflix. cred ca semestrul urmator schimb provider-ul :)

Anonymous said...

Cum iti pot da niste linkuri?...

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping