Tuesday, December 19, 2006

Time's Person of the Year

In Time Magazine a aparut un articol extrem de interesant, numai bun de agatat in rama de catre dependentii de internet, si de studiat in detaliu de catre sociologi/ antropologi/ si alti umanisti. Pe scurt, Time ne declara pe fiecare dintre noi "Time's person of the year". De ce? Pentru ca prin intermediul Internet-ul fiecare din noi conteaza. Ne postam filmele pe YouTube, ne cream retele sociale prin Facebook si MySpace, ne exersam neuronii si ne expunem sufletele pe bloguri, scriem petitii ca sa schimbam lumea, punem la cale proiecte transatlantice, si tot asa.

Autorii vorbesc de o revolutie, de o capturare de catre cetatean a media digitale, ba chiar de crearea a unei noi democratii digitale. "The story about community and collaboration on a scale never seen before" m-a pus pe ganduri. Daca astazi petrec cateva ore bune pe zi in fata calculatorului si daca vorbesc mai des cu Yoz si Razvan decat o fac cu ale mele colege de apartament, oare cum o sa arate viata copilului meu? O sa pot sa influentez soarta lumii cu ajutorul mirificei retele WWW? O sa se dezvolte e-government-ul la o scara nemaivazuta? Ma depersonalizeaza toate astea? Sau pur si simplu ma fac un om mai destept, mai informat, mai conectat decat as fi fost in alte circumstante? Nu o data mi-a fost dat sa descopar mai multe despre oameni din blog-urile lor decat am descoperit din numeroase conversatii face to face. Se ascundeau/ ne ascundeam in spatele ecranului? Mi-e dor de-o conversatie lunga si live, la o cafea, cu oricare din prietenii sau colegii mei, asa cum tin minte ca inainte sa intru in maratonul examenelor am vorbit vrute si nevrute cu K in autocarul dinspre Boston. Dar stiu ca maine dimineata primul lucru pe care-l voi face va fi sa-mi verific mail-ul si blogul si in urmatoarele 20 de minute sa fac un blogroll si abia apoi sa ma conectez la realitate. Ce viata virtuala duc :)

4 comments:

merimeriquitecontrary said...

cu lacrima-n coltul ochiului, am descoperit ca si eu fac la fel. trezit dimineata, cafea, bloguri, o proprio si in ultima vreme am gasit chestii din ce in ce mai misto si mai bine scrise. ma sperie faptul ca din cand in cand vorbesc cu sora-mea pe messenger. :|

Anonymous said...

it's Irreversible

(and the flick too ...:) ) ...

Anonymous said...

ma regasesc in cele de mai sus. si imi dau seama cat de penibila e treaba. se duce lumea de rapa daca am ajuns sa credem ca porcariile aflate pe net sunt cunoastere (nu, wiki nu e dumnezeul surselor, e doar un loc unde sa afli lucruri care sa te scoata in anumite situatii din jenanta pozitie de necunoscator a unor subiecte. de parca a fi necunoscator ar fi ceva rau*...) si daca schimbul de mesaje instant inseamna relationare.

* treaba asta e interesanta. e o goana nebuna dupa informatie. se exprima opinii despre orice. de cele mai multe ori in mod perfect inept. se reproduc rationamente, din ce in ce mai rar se nasc.
daca netul e ceva, e refugiul perfect al mediocritatii umane.

eu, mediocrul trist ca are acest statut, va saluta. :)

Corina said...

@plex... si mie se pare trist, intr-adevar, ca unii aleg sa foloseasca wikipedia drept spoiala de cunoastere, considerand ca e suficient sa isi dea cu parerea despre ceva dupa ce vor fi citit wikipedia si numai wikipedia; de asemenea, mi se pare ca schimburile de replici via chat nu sunt in nici un caz un substitut de relationare; si totusi, toate astea sunt o imbunatatire fata de statutul precedent; fara de rasfoitul dupa o informatie in dictionare/ enciclopedii, fata de "ochii care nu se vad, se uita" din simplul fapt ca oamenii se muta in localitati/ tari diferite... ma rog, ideea este ca internet-ul, ca orice unealta, trebuie folosita cu discretie si discernamant; si trebuie mereu constientizat faptul ca oamenii sunt de fapt stapanii, iar internet-ul o simpla unealta.

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping