Friday, February 02, 2007

Broadway Magic


La numai 35 de ani, dupa ce a vazut prima reprezentatie a piesei pe care tocmai o crease, Jonathan Larson a murit. Muzica si versurile scrise de el, insa, au dat nastere unui fenomen artistic: Rent, muzicalul creator de dependenta. De 11 ani Rent se joaca de opt ori pe saptamana pe Broadway cu sala plina. Acum Rent are film, podcasturi, tricouri, si o frenezie generala care il inconjoara. La vremea lui, a fost un fenomen tulburator al industriei creative new yorkeze. Un muzical fara glam, un muzical despre dependenta de droguri, despre HIV-SIDA, despre evacuari, despre lipsa de adapost, despre artisti ratati (sau doar in cautarea piesei unicei, salvatoarei piese), despre drag queens, despre boema si Greenwich Village, si viata in Alphabet City.

Ca europeni nu suntem obisnuiti cu muzicalurile. Ni se par fie frivole, fie melodramatice, fie pur si simplu arta pentru mase. Desi sunt convinsa ca au cate un pic din toate aceste ingrediente, Rent m-a convins ca un muzical poate fi fascinant. Pentru 3 ore, nu m-am uitat deloc la ceas, ci pur si simplu am ramas fascinata de poveste, de drama tinerilor din New York. Actorii au fost superbi, puternici in fiecare minut al reprezentatiei... au cantat, au dansat, au plans, ne-au facut si pe noi sa plangem. Ma voi mai duce la Bway shows... desi am inteles ca Rent este cel mai bun muzical pe care l-a dat Broadway-ul in ultimii 20 de ani. Oricum, culture lust continua :)

4 comments:

Anonymous said...

Incearca Spring Awakening.

Corina said...

mersi de sfat; acum sunt in cautare de spectacole de teatru off-Bway si off-off Bway. sa vad pe unde reusesc sa ajung saptamana viitoare.

Anonymous said...

hate musicals

Corina said...

@cosmin... mai, in principiu si eu ziceam asta, dar mi-am zis ca daca tot sunt la NY, trebuie sa o fac si pe-asta. si oamenii sunt experti, sa o recunoastem. as vrea sa vad chicago la bucuresti cand ma intorc. sa vad ce parere voi avea atunci.

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping