Tuesday, February 06, 2007

Hai sa emigram :)

Vorbeam nu de mult- cu un ton probabil prea sentimental, pentru a se observa argumentatia - despre migratie. Totul pornea de la zidul care se ridica la granita dintre SUA si Mexic. Alex mi-a dat un link spre Dilbert blog, un blog care discuta exact problema migratiei ilegale. Care e pozitia mea in toata chestiunea...

Migratia este inevitabila si punct. Nu cred in sisteme coercitive care sa limiteze migratia; cred in libera circulatie (poate impinsa pana la absurd, ar zice unii) si cred in mecanismele regulative ale pietei. Liberalizarea migratiei scade somajul in randul tarilor din care pleaca emigrantii, si dezvolta economia in cadrul tarilor unde sosesc imigrantii. Daca la un moment dat se petrece un dezechilibru economic (gen "vin prea multi imigranti, nu mai sunt locuri de munca suficiente", etc.), piata se va autoregla la foarte scurt timp. Liberalizarea migratiei inseamna si reducerea multor belele care in prezent acompaniaza migratia ilegala (traficul de persoane, prostitutia, formele moderne de sclavie).

Am eu un poster cu Beck in camera: "The war against drugs is cruel, wrong, and unwinnable". Cam asa si cu migratia. Migratia e mai nou un fenomen global foarte complex, care are potentialul de a deveni un element esential in dezvoltare, daca e propulsata de politici corecte, excluzandu-le pe cele de tipul "hai sa construim zidul si sa aruncam gunoiul sub pres".

Apropo de asta, merita citite concluziile Dialogului la nivel inalt despre migratie, care a avut loc in septembrie 2006 la Natiunile Unite, marcand un moment istoric, in care in sfarsit un mamut cum e ONU a recunoscut necesitatea de a gestiona corect un fenomen pe care societatea civila il semnala de vreo 15 ani incoace.

Coperta de la Moving Young, ultimul raport despre migratie si tineri (scris excelent) al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (contine de fapt 12 povesti ale unor tineri emigranti, inclusiv romani)

3 comments:

plug said...

de acord. societatea in sine este un sistem stabil si al naibii de robust. efectele migratiei se regleaza de la sine. problema este ca orice perturbare a unui sistem induce un regim tranzitoriu. migratia este un astfel de deranjament in cadrul sistemului, iar regimul tranzitoiu pe care il induce poate fi uneori dureros. zidul american nu va opri migratia mexicanilor. va introduce totusi un delay suficient astfel incat politicile sociale ale SUA sa indulceasca tranzitia. Atat pentru emigranti cat si pentru bastinosi.

Corina said...

@plug... tocmai ca nu; migratia face parte din fenomenele cele mai importante si firesti ale societatii globalizate in care traim; nu mai e de mult o perturbare; libera circulatie a persoanelor e parte integranta din dinamica vietii noastre; in prezent, gardurile si alte oprelisti legislative fac ceva impotriva sistemului, impotriva mersului firesc al lucrurilor; nu mai traim de mult in state-natiune, cu delimitari clare si precise; life is flowing, people are flowing.

plug said...

life is flowing, people are flowing... ok.. cam cate milioane de americani emigreaza in mexic sa munceasca? cate sute de mii de nemti pleaca la munca in turcia? flowingul trebuie sa fie uniform. altfel, o sa se stinga lumina in turcia si mexic, iar statele si germania o sa-si dubleze populatiile instant.

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping