Saturday, February 24, 2007

Voluntariat si politica


Summit-ul (IYVS) merge excelent. Am cunoscut oameni extraordinari si networking-ul care se petrece aici e fascinant. O sa va mai povestesc cate ceva din experientele oamenilor pe care i-am intalnit aici. Suficient sa spun ca, desi majoritatea americani, sunt cetateni ai lumii 100% si nu cred sa existe tara in lume pe care toti 50, pusi laolalta, sa nu o fii vizitat. Primul workshop la care am participat ieri dimineata - From Volunteerism to Politics - mi-a dat destul de mult de gandit.

Workshop-ul a fost facilitat de Matt Dunne, fost director al AmeriCorps VISTA (cel mai mare serviciu de voluntariat organizat de guvernul federal), antreprenor, senator si candidat la postul de guvernator in Vermont. Ideea originala pe care a avut-o Matt [***]a fost ceea ce el a numit "service politics". In cultura americana "service" inseamna voluntariat in folosul unei comunitati, voluntariat ce poate varia de la pictatul unui gard la o casa de copii, la construitul unui pod in Honduras, la organizatul unui ceai dansant intr-un camin de batrani, si asa mai departe. Exista o intreaga filosofie a voluntariatului, numita "service learning", si care evidentiaza in esenta ca voluntariatul este ca o sosea cu sens dublu, in care oferi intr-o masura cel putin egala cu ceea ce primesti... Voluntariatul ca experienta transformatoare, ca experienta care te formeaza prin oamenii pe care ii intalnesti, mai cu seama. Mi-ar placea sa fii avut parte de asa ceva mai mult si sper sa recuperez asta cat de curand. De asemenea ma gandesc la cum as putea facilita "service learning-ul" si in Romania.

Anyway, ce a facut Matt poate fi vazut ca o sabie cu doua taisuri. In calitate de candidat pentru postul de guvernator de Vermont (a pierdut la 4 procente), s-a inconjurat de o echipa destul de solida de voluntari cu experienta (service freaks), democrati devotati cauzei partidului, prieteni, si campaign staff. A inceput "service politics"... A vizitat sute de comunitati din Vermont unde statea o zi, doua, trei si facea "service" pentru comunitatea respectiva. Au curatat drumuri, au construit parcuri de joaca, au organizat ice cream social-uri la camine de batrani, au construit paturi la adaposturi pentru copii strazi, au lucrat in ferme ecologice, si tot asa. A invatat despre nevoile comunitatilor din districtul la a carui conducere candida cunoscandu-i pe oamenii din district si vorbind cu ei "on the ground".

Initial presa a vazut totul ca fiind o facatura (ulterior a ajuns sa il iubeasca pe politicianul care se manjea de noroi si vopsea o data la cateva zile si statea zile intregi in comunitati locale), voluntarii care il ajutau erau si ei circumspecti, insa autenticitatea campaniei i-a convins pe toti ca Matt avea intentii bune si destepte. Pozitionarea politica strategica ("du-te in comunitatea locala, intreaba ce ii doare, noteaza si transforma in propuneri legislative si, alaturi de o masa critica de oameni, rezolva punctual niste probleme ale comunitatii") i-a adus vizibilitate enorma...

Desi a pierdut, Matt & co tocmai au creat "Service Politics Institute" care va face exact acelasi lucru - aducerea politicienilor in mijlocul comunitatii in echipe de voluntari - pentru oficiali deja alesi. Clientii institutului vor fi politicieni, non-profituri (interesate sa faca bine si sa creeze aliante cu lumea politica) si tineri interesati de voluntariat in general. Statisticile i-au aratat lui Matt, inainte de a incepe proiectul, ca 40% din tinerii intre 18 si 30 de ani din SUA sunt voluntari activi, si doar 22% sunt votanti activi :) Oricat de controversata ar parea initiativa, mi s-a parut ca a facut mult bine si ca are mult potential de crestere... in prezent, aliantele intre non-profiturile centrate pe "service" si politicieni au fost extinse in 7 state americane si trend-ul e in crestere.

2 comments:

Anonymous said...

o idee buna, sa o vedem in Romania cat mai curand

Corina said...

e foarte tricky intreg scenariul, dar cred ca poate fi implementat cu mult succes in romania, mai ales in alegerile locale si la nivel de comunitati locale

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping