Monday, March 05, 2007

Romania de peste Ocean

Cu brand de tara sau fara (inspiratie via Andreea), cert este ca Romania pluteste intr-o densa ceata imagistica, cel putin din punctul de vedere al studentilor americani. Ca de altfel intreaga Europa de Est, Romania nu (mai) e sexi pentru tinerii americani. Din cate stiu, la inceputul anilor 90, cand abia ce cazuse Cortina de Fier, multi americani (de la voluntari Peace Corps la profesori tineri) au fost foarte interesati sa vina in Romania, sa lucreze, sa participe la dezvoltarea generala a tarii. La 17 ani de atunci, lucrurile stau cu totul altfel.[***]
Anual, 250000 de studenti americani studiaza in strainate, fie ca studenti full-time, fie ca studenti & voluntari, fie doar ca voluntari (desi, daca iei in considerare numarul tinerilor americani care lucreaza sau fac voluntariat in afara granitelor SUA, cifra totala e mult mai mare). Am cunoscut o bucata reprezentativa din aceasta "masa" la IYVS. Cert este ca tinerii americani prefera fie sa se duca in Europa de Vest (unde exista landmark-uri culturale, muzee, concerte faine, universitati - daca nu de prestigiu, atunci macar cotate bine), fie in tarile in curs de dezvoltare din Africa sau din America Latina...

Foarte putini dintre ei stiu cum arata lucrurile in Europa de Est la 17 ani dupa caderea comunismului. Inca mai persista - desi estompat - imaginea specifica post-comunismului, cu oameni infometati si bolnavi de HIV/SIDA, someri, copii ai strazi, copii handicapati abandonati de parinti si societate, lideri corupti, si mizerie. Desi realitatea, cel putin in Romania urbana nu mai e asa trista de multa vreme, putina lume stie cu ce exact se mananca Europa de Est in 2007. Vechea imagine nu a fost inlocuita cu nimic nou. Nu exista contacte intre universitatile americane si cele din Europa (cel mai "la est", programele de study abroad ajung in Praga), nu exista promovare (a Romaniei, a Bulgariei, a Balcanilor nedevastati de razboaiele din fosta Iugoslavie in general)... Romania nu mai face parte din randul tarilor aflate in curs de dezvoltare, catre care se se revarse bunavointa si resursele materiale ori umane americane, dar nici nu e la acelasi nivel cu Olanda si Franta, ca sa atraga studenti americani de dragul unei experiente culturale si academice decente si interesante. Cum imi place sa spun, "Romania falls between the cracks"... Ce ar fi de facut pentru remedierea acestui neajuns? Probabil campanii cat mai nisate si cat mai bine gandite care sa prezinte Romania asa cum e ea acum... creativa, fabuloasa, nebuloasa, sau mai stiu eu cum o definesc branduitorii de tara. Probabil mult lobby (la toate nivelurile de luare a deciziilor) si multa insistenta... :)

14 comments:

Anonymous said...

Ma intreb daca in cazul programelor de study abroad problema este lipsa cererii sau lipsa ofertei. Tind sa cred ca este mai mult a doua, si asta plecand de la lipsa de interes a universitatilor din tara in a se implica in asemenea programe. Chiar si in momentul de fata, daca ar exista un program organizat de study abroad, sigur ar fi multe persoane interesate. De ex. in Budapesta exista un program deja foarte cunoscut specializat pe matematica, nu vad de ce n-ar avea succes si la noi asa ceva.

merimeriquitecontrary said...

Dar eu stiu de un program al facultatii de fizica, un parteneriat cu Franta care aduce an de an studenti din afara la Magurele la Institutul de Fizica.
Ce-i drept n-am auzit de mai mult decat exchangeuri de experienta pe 1 luna de zile in domeniul umanist. Si Erasmusurile etc sunt outgoing.
Totusi eu nu cred ca nu exista, cred ca din cauza imaginii nefavorabile, nu prea sunt doritori.
Adica conditiile de la Institutul de Fizica nu includeau cazare sau masa si studentii aveau doar o alocatie modica [un fel de bursa infima].

Corina said...

@anonymous... nu e din lipsa ofertei; pur si simplu tarile din Europa de Est nu sunt appealing pentru americani (daca vor sa se duca intr-o tara exotica, mai mult ca voluntari decat ca studenti, aleg America Latina, Asia, Africa; daca vor sa se duca doar ca studenti de schimb, aleg Europa de Est)

@maria... nu e vorba de bani; toti studentii americani care merg in study abroad-uri isi platesc tot (e ca un semestru pe care il petrec acasa, unde platesc oriunde intre 10000 si 25000 dolari); nu e nicidecum o problema de bani sau de conditii precare oferite de Europa de Est (nici de astea nu le e frica); pur si simplu habar nu au ce e in Europa de Est si de ce ar fi fain sa o descopere, pe cand sunt foarte constienti de restul lumii (nu vorbesc acum de americanii aia ingusti carora nu le pasa ca mai exista cateva continente in afara Americii)

Anonymous said...

Care ar fi oferta din Romania? Am dat un search, si nu am gasit decat vreo doua programe, si acestea abia infiintate in ultimii doi ani. Parerea mea e ca in cazul acesta problema este lipsa de initiativa a facultatilor din Romania, si nu lipsa de interes a americanilor. Asta strict referitor la programele de study abroad. In rest, ai dreptate ca acum lumea nu stie in ce categorie sa mai incadreze Romania. Chiar am fost intrebata recent daca Ro este "a third-world country".
Oricum, keep up the good work! :)

Andreea Vasile said...

Eu inteleg de ce nu sunt interesati. Inteleg prin prisma unei experiente prin care am trecut si prin care ai trecut. Daca-ti amintesti tu anul trecut cand am plecat la Belgrad. Ei bine, inainte de a pleca, imi imaginam ca Belgradul va fi o epava si, cand colo, am fost uimita sa vad ca arata mai bine decat Bucurestiul...si vorba aia...nu eram in US, ci la 12 h departare! Spune multe!

Corina said...

@anonymous... e adevarat ca universitatile din romania fac mult mai putin decat ar trebui (si ministerul educatiei asijderea); de ceva vreme coc o idee care ar putea sa ajute la rezolvarea acestei probleme... dar asta nu raspunde unei probleme mai largi, pe care o identifica bine andreea... ce poate oferi romania? de ce un semestru in romania ar fi o experienta enriching pentru un student strain? chiar acum seara vorbeam cu o prietena - romanca - de chestia asta, si inainte sa apuc sa zic doua fraze despre ideea mea de a remedia problema, m-a intrebat: "pai si ce, mai, de ce ar veni in romania? ce sa le dea romania?"... iar aici e de munca muuult

Radu said...

OMG! Don't even start it with me! Intamplarea face sa fie in "International Education Committee" la colegiul meu, care se ocupa nu doar de contractarea de programe de study abroad noi, si mentinerea celor existente, dar si de trierea aplicatiilor celor care for sa mearga in alte tari. Din experienta mea de pana acum reies cateva chestii clare: programul "vinde," studentii au fixuri pe continente doar in cadrul anumitor "major"-uri , parerea celor care au fost in program in ultimii doi ani conteaza mai mult ca toate brosurile.

tarile din Europa de est sunt super appealing in o groaza de domenii, daca ar avea programe prin care sa se valorifice: public health, (econ.) development, transitional justice, poli sci, sociologie (minoritati, multiculturalism, migratii... etc etc etc) poate nu stiu eu suficient dar in mom asta nu mi se pare ca nu exista programe in RO pt ca nu li s-ar parea americanilor appealing, ci lor nu li se pare appealing pt ca pur si simplu nu ai nimic care sa fie de calitate. cand zic program ma refer la ceva din care ai ceva consistent de invatat. ca simplu voluntar pt cine stie ce orfelinat prin cine stie ce ONG religios... enlightening as it may be, nu cred ca poate fii considerat program.

ca sa concluzionez: branding fara sa ai ce sa oferi mi se pare risipa de bani si energie. odata ce exista CEVA de oferit in romania (macar de nivelu CEU) abia atunci putem sa ne punem problema insuficientei expuneri la studentii americani. dar calitatea vorbeste de la sine... vorba (calor care au experiente pozitive) circula mai repede decat vorbaria goala pe care ai avea-o printr-un branding in mom de fata.

Corina said...

@radu.. faina experienta ta; poate o sa reusim la un moment dat sa vorbim mai multe despre asta; eu nu cred ca in Romania nu exista profi faini (sincera sa fiu, multi dintre profii pe care i-am avut la FSP) au fost cel putin la fel de destepti si captivanti ca cei pe care ii am aici; poate cu mai putin entuziasm si cu mai putina dedicatie... cred ca problema ar fi ca, la nivelul facultatilor, nu exista o legatura intre studiul academic si partea practica a lucrurilor, intre fragilele think tank-uri de la noi, ONG-uri, institutii guvernamentale, si facultati... si in plus fata de toate astea, chiar exista un deficit de imagine.. nu neaparat la nivelul programelor de study abroad, ci in general; romania si europa de SE nu au o identitate bine definita in mintea studentilor americani (e imposibil sa nu fii remarcat asta), si de asta adeseori sunt trecute cu vederea. iar aici eu zic ca isi poate avea rostul branding-ul (care, evident, nu e branding de dragul branding-ului, ci e suplimentat si de lobby, si de dezvoltare institutionala, samd)

Radu said...

Corina,
Cred ca trebuie sa definim ce inseamna “Europa de SE” si ce inseamna “identitate bine definita.” Pt mine, inseamna de la Ungaria si Romania in jos, inclusiv fosta Iugoslavie si inseamna ca numesti tara si studentu stie sa zica ce e interesant de studiat DESPRE si IN tara respectiva. Poate am eu o viziune complet denaturata asupra realitatii (foarte posibil) dar sa ma bata biciu daca nu aproape toti studentii cu care am ars-o eu au aceasta identitate a europei de sud est la fel de bine definita ca si cea a Ugandei, Africii de Sud si DRC-ului. Daca existi pe glob, exista studenti gramada care sa STIE de tine, si exista un procent din aia INTERESATI de tine (ca tara.) Procentul se dilata sau contracta in functie de cum pot sa il exploreze (carti & articole scrise pe tema respectiva, programe de study abroad, documentare, numarul si faima ONG la care e conectata tara, etc etc.) Dar, Corina, punctezi foarte bine ca nu exista "o legatura intre studiul academic si partea practica a lucrurilor, intre fragilele think tank-uri de la noi, ONG-uri, institutii guvernamentale, si facultati." Nu exista pt ca studiul academic in sine e extrem de fragil (chiar muribund) la noi (jk. sunt nshpe mii de motive pt care legatura un exista)

Si, cu scuzele de rigoare, ma voi repeta: parerea mea, in mom de fata e ca "we're focusing on the wrong sort of details" cand ne gandim de ce studentii americani nu sunt pe felie. Sunt convins ca exista sanse de succes prin metoda branding-lobby>interes sporit al univ americane> crestere fortata a cererii de programe in Ro.> apartie programe (proaste)> dezvoltare programe (mediocre) -sub presiunea univ americane- in programe decente. Dar asta inseamna ca noi ca "suppliers" gandim din perspectiva demandului, in loc de cea a supply-ului. (ma intreb) Nu e oare EVIDENT ca avem "comparative advantage" in partea de supply? Nu e evident ca ceva de genul creeare program decent (posibil, pt ca AVEM profesori-dupa cum ziceai si tu)+ creearea unui mediu academic adevarat si consecvent (cu publicatii si publicari de calitate, cu un sistem de reproducere in tara academicieni de valoare, etc)+reforma in invatamant => rezultate + vizibilitate + "street credit."

In afara de Univ din Cluj care (slava domnului) e (era?) afiliata la CEU, nu avem mare lucru care sa fie accesibil din SUA... Avem nevoie sa fim capitalisti mai mult decat fosti comunisti (sau bisnitari) si sa intelegem ce si cat obtinem din suta de lei investita.

Branding: +1 student care vine in Romania> se intoarce dezamagit si descurajaza alti 10 care ar fii mers

Acasa: imbunatatirea calitatii> cand calca unu pe aici din greseala=impresionat> incurajeaza si 5 prieteni sa incerce macar. Imposibil sa nu fii remarcat cum umbla vorba si cat de repede se propaga "inteligenta colectiva" mai ales in mediul academic in SUA.

In realitate lucrurile sunt ceva mai complicate, dar in primu rand cred ca trebuie sa ne punem in ordine mindframe-ul: care e utilitatea pe care o obtii din fiecare leu investit.

Mii de scuze pt marimea textului, dar asta e un subiect ultra sensibil si "EXCITANT" pt mine.

Radu said...

Si din cauza ca sunt asa de "enthused" de subiectu asta, mi-ar face oricand mare placere sa vbm mai pe larg.

Daca imi raspunzi si la postul asta de 15mii de pagini esti uber-cool!

Corina said...

@radu... ca sa vezi ce ueber sunt, raspund lungului (si captivantului) tau comentariu... ba chiar iti voi scrie cat de curand un mail.. ca poate gandim ceva impreuna in domeniu, mai ales ca eu ma intorc acasa la vara. dar sa revenim...

Si eu inteleg Europa de SE ca si tine; pe de alta parte, la nivel global Romania se identifica si cu blocul Ungaria - Slovacia - Polonia (aka membrii UE din ultimul val). Asta... ma rog, tine de o veche hibridinosenie (scuzati barbarismul) a Romaniei. Si ca sa revenim la identitate "bine definita": cum caracterizezi Romania? tara dezvoltata sau tara aflata in curs de dezvoltare? tara in tranzitie sau democratie? Astea sunt paradoxurile care fac ca Romania sa "fall between the cracks", asa cum ziceam si in post.

de acord cu teoria "procentului care se dilata sau care se contracta"... dar ca sa afle de tine, trebuie sa existe si programe de study abroad... pilot la inceput, restranse la anumite domenii, etc.. de-asta e nevoie sa existe cursuri despre asta in universitatile americane si lobby in general - din partea statului roman; cat de curand o sa am o intalnire cu o delegatie de studenti americani interesati de Romania (la ONU, si anume). sa vedem ce iese de acolo.. asta pentru ca ambasadorul nostru la onu a fost suficient de abil ca sa faca lobby si sa faciliteze respectiva intalnire; lobby a facut si Open Society Institute, samd.

Apoi, din nefericire uneori trebuie sa creezi formele, ca sa vina si fondul... imaginea, ca sa vina programele de study abroad. Nu mi se pare gresit sa gandesti dpdv al demand-ului... e economic pervers, dar nu gresit. Dar pana la urma, cele doua nu se exclud... Reforma invatamantului se tot petrece... si noi tot incurajam sa se petreaca. Cred ca cele doua pot merge in paralel. Hai sa zicem ca nu vad lucrurile la fel de secvential si la fel de alb-negru precum le vezi tu.. Nu stiu daca comentariul meu a fost foarte coerent... am lucrat azi vreo 7 ore in fata calculatorului. non-stop.

Radu said...

well... JK! nici eu nu vad lucrurile CHIAR asa de secvential cum le-am prezentat. Got a little carried away making the point. Evident ca totul este multi-fatetat si trebuie sa se intample in paralel. Cred ca ma panicasem la gandul incepem sa ne agitam pt ceva cu impact greu de cuantificat chiar dupa implementare, in loc sa ne gandim la cum sa se ridice macar 1-2-3-7 "programe" de la sol, programe care sa (a)traga dupa ele mai mult(e) si mai bun(e).

Dar oricum inteleg mai bine ce vrei sa zici (multzam fain ca m-ai luminat.) Mai ales cand te referi la identitatea "confuzanta" a Romaniei. (care identitate, inca este in chinurile facerii) Inca sunt asteptate scrierile care sa incadreze romania in niste tipare, ca deocamda e all over the place. Parerea mea.

ma bucur ca vei avea intalnirea respectiva. pe ce sunt studentii axati?

Corina said...

@radu... nu stiu ce concentrari academice au copiii... banuiesc ca politics/ economics, ca sunt interesati de MDG-uri si ONU si Romania. o sa te tin la curent (via email) si o sa iti povestesc si de conferinta despre Romania la Columbia Uni, si despre o idee de proiect... te las insa sa te bucuri deocamdata de vacanta (presupun ca asta inseamna "salbaticia" din celalalt comment), ca si eu voi fi cu Mexicul, cu astea.

Radu said...

heh. eu vroiam sa pun intrebarea "pe ce sunt axati copiii?" da m-am gandit ca poate nu tuturor li se pare nostim sa le zici la toti oamenii sub 30 de ani "copii" :) hihi

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping