Wednesday, October 04, 2006

Relatii internationale (susanele de culise)

De cateva zile m-am alaturat Misiunii Permanente a Romaniei la Natiunile Unite. Iau parte la sedintele Comitetului al Treilea, care se ocupa principal vorbind de dezvoltare sociala, drepturile omului, inteventii umanitare si alte chestiuni asemanatoare. Comitetul al Treilea face parte din cel mai inalt for de discutii din lume, anume Adunarea Generala a Natiunilor Unite, aflata acum la cea de-a 61-a sesiune. Toate tarile lumii au un vot in cadrul Adunarii Generale, insa din nefericire rezolutiile AG au statut orientativ. Astfel, exista un risc relativ considerabil ca ele sa ramana doar cuvinte insiruite in discursuri adeseori interminabile. De altfel, lipsa de capacitate pentru implementare este principalul lucru ce se reproseaza Natiunilor Unite. Sa speram ca reforma ONU - cea atat de indelung dezbatuta - va reusi sa forteze mana statele membre si sa delege organizatiei mai multa forta si autoritate pentru implementarea in practica a rezultatelor negocierilor.

Desi abia fac primii pasi in lumea negocierilor internationale, incep incet-incet sa imi dau seama ce inseamna relatiile internationale pe teren, departe de teoriile variilor autoritati academice in domeniu. Astfel, in ciuda reprosurilor care se aduc Adunarii Generale, rezolutiile si luarile de pozitii adoptate in cadrul sedintelor sunt foarte importante. Practic, e suficient sa asisti la cateva dezbateri si iti dai imediat seama de raporturile de putere din lume si de aliantele formate sau de cele ce sunt pe cale sa se formeze. Treptat, inveti sa citesti printre randuri si iti dai seama imediat unde sunt zonele gri, punctele de conflict, si asa mai departe. Mai mult decat atat, rezolutiile AG sunt "soft law", insa acest "soft law" (un fel de gentlemen's agreement extins) constituie baza viitoarelor tratate bilaterale si multilaterale. Practic, la AG poti descoperi radacina "hard law". Dintr-o singura privire iti dai seama cat de mica este Uniunea Europeana si cat de putina putere are la nivel global. Cum exista o intreaga miscare nealiniata (77 de tari in curs de dezvoltare constituie mai bine de o treime din statele lumii care pune serioase obstacole "aliantei greilor"), cum Mexic bunaoara este o tara in plin avant care investeste o groaza de bani si resurse umane pentru a se distanta de pozitia SUA - si cel putin la nivelul ONU, reuseste -, cum America Latina face jocurile de multe ori, cum Romania nu sta atat de prost pe cat ne-am fi imaginat, si in general iti dai seama ca deciziile cu adevarat importante se iau in spatele usilor inchise.

Sedintele Adunarii Generale au loc de la 10 la 13, si apoi de la 14.30 la 17. Timp de aproape un an. In afara acestui interval orar au loc asa-numitele negocieri informale. Cat de curand sper sa asist la o micuta reuniune inchisa a reprezentatilor UE si o sa va pot povesti mai multe. In aceste reuniuni se decid pozitiile, se confirma raporturile de putere, iar sarmul diplomatic devine mai important decat oricand. Din nou mi se confirma importanta elementului "resurse umane" in cadrul oricarei institutii. Din cate imi dau seama, diplomatii ca indivizi chiar pot schimba directia negocierilor si intr-un final pot influenta rezultatul unei politici. Componenta sistemica ramane importanta, dar nivelul individual joaca un rol mai important decat mi-as fi imaginat. Am foarte multe de invatat si incerc sa prind cat mai multe din zbor. Pana la urma, afacerile internationale nu sunt atat de scrobite pe cat par; in spatele intregii fatade impenetrabile si tehnice se ascund de fapt niste simple raporturi individ-individ. In concluzie, dragi tovarasi si prieteni, aveti grija pe cine votati, pentru ca pana la urma oamenii construiesc institutiile.

3 comments:

plug said...

Nu credeam asta pana cand mi-am rezolvat mica obsesie cu razboiul din Insulele Falkland. Se pare ca ambasadorul SUA la ONU a dat un veto pentru rezolutia de incetare imediata a focului, desi fusese instruit sa se abtina. Totul din pricina unor ambitii personale. In final si-a schimbat votul, dar asta s-a intamplat pentru ca era o discutie/decizie oficiala. Daca in AG apar asemenea situatii (la mijloc fiind votul unui stat precum SUA), imi imaginez impactul pe care il au persoanele in spatele usilor intalnirilor neformale.

Anonymous said...

how cool. one day we will rule the world :))

ne mandrim cu tine, corina, si sper ca ti/e dor de noi, da?:)

aa, sterge commentul dinainte mea ca e un spam nesimtit, huo!

Clara said...

si la case mai mari e tot pe relatii

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping