Atunci cand vine vorba de discriminare, ma revolta doua lucruri.
1. De la un incident neplacut pe care o persoana il are cu o alta persoana, identificabila ca apartinand unei minoritati etnice, sexuale, religioase, se petrece un intreg sir ilegitim de generalizari, prin care se ajunge sa se faca o identificare cu totul stupida intre o caracteristica fizica arbitrara (gen "culoare inchisa a pielii", ceea ce indica faptul ca respectivul individ e tigan) la o generalizare morala care traverseaza generatii si comunitati ("e in sangele tiganilor sa fure", "nici un tigan nu poate fi cinstit"). Nu inteleg cum cineva nu vede eroarea logica din spatele acestei constructii.
2. Nu inteleg de ce oamenii refuza sa puna lucrurile in context si sa construiasca un lant cauzal. E foarte simplu: "Tiganii fura" "De ce fura tiganii?" Pentru ca nu au au avut parte de o educatie buna, pentru ca nu au fost integrati in societate, pentru ca un intreg ciclu al saraciei si al discriminarii i-a afectat incepand din evul mediu (cand, in cele mai civilizate tari europene, pentru ca nomadismul contrazicea orice principiu al statului-natiune, au fost prigoniti, exclusi si vanati! La propriu, Rromii erau folositi ca prazi de vanatoare, si ucisi fie cu gloante, fie cu caini) si ii afecteaza si azi. Pentru ca traiesc si astazi in saracie si segregare, fara acces la o educatie minima, fara conditii sanitare corespunzatoare, si mai ales mereu si mereu discriminati. Iar copiii rromi cresc fara sansele de care ne-am bucurat noi toti ceilalti. Si de aceea unii devin infractori, altii pleaca in Europa la furat... si isi cresc copiii in aceleasi conditii in care au fost si ei crescuti. Intreg rationamentul mi se pare extrem de simplu si nu inteleg cum lumea nu il vede.
PS: Post-ul a fost inspirat de o istorioara care a aparut pe blog-ul de care va povesteam zilele trecute. Autorul post-ului face niste greseli logice infioratoare si ajunge sa impartaseasca idei extremiste, xenofobe, discriminatorii, sau cum mai vreti sa le numiti.
PS2: Poster-ul e de la o campanie foarte interesanta, All Different, All Equal, initiata de Consiliul Europei.
discrimination gypsy
Thursday, February 15, 2007
Discriminare. De ce?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
8 comments:
Unul dintre motivele pentru care imi place cum scrii este din cauza felului in care te raportezi la ceea ce scrii...adica gandind :-)) Dar de data aceasta, gasesc ca exemplul de la punctul 2 nu este cel mai fericit. Tu spui "Pentru ca traiesc si astazi in saracie si segregare, fara acces la o educatie minima, fara conditii sanitare corespunzatoare, si mai ales mereu si mereu discriminati. Iar copiii rromi cresc fara sansele de care ne-am bucurat noi toti ceilalti. Si de aceea unii devin infractori, altii pleaca in Europa la furat... si isi cresc copiii in aceleasi conditii in care au fost si ei crescuti." Eu spun ca nu este adevarat, ca nu mai este adevarat, iti spun sigur ca tiganii au acces la educatie, ca proiecte pentru ca asta sa se intample s-au desfasurat, poate nu e totul 100% lejer inca, dar posibilitatile exista. Problema este ca s-a ajuns intr-un moment in care discriminarea nu mai vine neaparat dintr-o lipsa a paletei de alegeri pe care societatea n-ar oferi-o si de acolo tot lantul slabiciuniilor de care vorbesti, ci consta in faptul ca, in mare parte, orice ar oferi societatea, exista un fel de-a fi al tiganilor fata de care ratiunea nu are nici o putere: nici de a explica, nici de a convinge. Cum oare am putea spune ca e ok sa ai vila de 3 etaje si buda in curte (fiindca asta e traditia) sau sa ii vezi pe tv urland ca lor nimeni nu le da locuri de munca (statul vazut ca distribuitor de bunuri, ma innebuneste asta in egala masura cu observatiile altora legate de 'statul nu-mi da') sau ca au plecat in strainatate fiindca acolo lumea e mai miloasa. Tu zici ca societatea ar trebui sa fie permisiva. Eu zic ca societatea deja face multe si ca indreptarea unei situatii nu trebuie sa vina doar dintr-o singura parte.
@andreea... recunosc ca este posibil sa fii exagerat la un anumit moment lucrurile (in sensul ca exista acces la educatie primara si secundara, si s-au facut progrese enorme in toate zonele globului la acest capitol in ultimii 5 ani), insa cred ca trebuie facute nuantari si asupra a ceea ce spui tu:
1. pentru a schimba mentalitati derivate dintr-o lunga privare de educatie, trebuie ca actuala educatie sa aiba 2 caracteristici: a. sa fie de calitate; b. sa fie mai mult decat alfabetizare (sa fie educatie care sa dezvolte si soft-skills, sa fie educatie politica, civica, morala); e suficient sa te duci intr-o localitate gen Fundulea (reprezentativa pentru mai mult de jumatate din populatia tarii) si sa vezi ca educatia acolo e departe de a fi asa ceva.
2. acel "fel de a fi" nu e un dat, ci e un construct, care se cuvine a fi ajustat, intrucat el deriva din
a. practici culturale legitime (haine traditionale, WC in curte - asta, desi nu stiu cati rromi mai stiu, deriva dintr-un vechi sistem de tabu-uri si practici ritualice nomade; am citit mult despre asta, o sa iti povestesc mai pe larg, e ca un fel de kosher food pt evrei, sau halal food pentru musulmani) pentru care ar trebui sa existe optiunea de a fi pastrate (daca individul considera ca asta face parte din traditia lui) sau de a fi abandonate
2. practici culturale ilegitime (casatoria la varsta de 13 ani, inegalitate intre femei si barbati, etc.) - care trebuie schimbate
3. lipsa de educatie civica si morala (asteapta ca statul sa le dea - ca multi dintre romani, de altfel - pentru ca nu au cultura civica pe care o avem noi; iar la fiecare 4 ani, primarii vin si le ofera mancare, bautura si electricitate pentru a obtine voturi; oamenii considera firesc ca primarul "sa le dea" si niciodata nu isi pun problema ca trebuie sa existe si initiative individuale; studiu de caz facut de mine: Fundulea, ca de altfel toata zona de S a tarii, unde rromii sunt folositi drept capital electoral); educatia de calitate inseamna empowerment, inseamna transformarea morala si politica a comunitatii, si asta e posibil printr-o sumedenie de metode: peer-to-peer networks, retele de educatori din randul comunitatii care functioneaza ca intermediari sanitari sau de alta natura, educatie informala, capacity building pentru ONG-urile locale, alcatuite din tineri activisti rromi (sunt multi, am cunoscut cativa dintre ei, dar nu skills-uri sa actioneze local), implicarea parintilor in educatie, sensibilizare, samd.
Fundatia Soros a lucrat mult de tot pe tema asta in toata Europa, iar urmatorii 10 ani formeaza "Decada de incluziune a rromilor" in Europa, si pentru prima oara toate marile institutii si ONG-uri si-au dat mana ca sa rezolve problema asta sociala. Daca te intereseaza problematica, http://www.soros.org/initiatives/roma - sunt niste publicatii superinteresante acolo.
Ca sa inchei, e superadevarat ca schimbarea nu trebuie sa vina dintr-o singura directie, si tocmai de-asta e nevoie de niste parteneriate strategice in domeniu, care sa includa si lideri din comunitatile lor, ONG-uri locale, etc. Deocamdata asa ceva nu prea exista.
raspunsul e simplu: stupid people.
iar blogu ala e scris de un putza care habar nu are cat de mare e lumea &shit.
precis o sa zici ca putza ala e viitoru samd...dar asta e alta tema de discutie
@cezar... eu ma rog ca nu ala sa fie viitorul, si chiar cred ca nu va fi, daca ne trezim o data si schimbam sistemul asta educational de rahat pe care il avem
sistemu era la fel de cacat si pe vremea noastra, altceva indobitoceste lumea (cred ca cernobal). oricum, ce vreau sa zic e ca nu chiar asa sa ai lume proasta in jur, care sa asculte de aia cu materia cenusie. sper doar sa nu ajunga la putere...(aia adevarata)
Cezar, Brutus iti transmite salutari.
aici problema sta foarte complicat..rromi sunt oamenii ca si noi de altfel..insa eforturile nu vin nici din partea lor..nici din partea noastra...asa ca..o putem tine la nesfarsit..adevarul e ca prea putini oamenii isi dau interesul...cam atat si cu discriminarea asta...care daca ne gandim asa..vine si din partea lor..faza dura nu?
Ca fapt divers, citisem undeva ca suntem tara cu cea mai relaxata legislatie in privinta minoritatilor, dar mentalitatea e la capatul opus.
Cred ca nu traim in aceeasi tara. Eu traiesc intr-o tara in care eu, ca roman sunt discriminat, nu tiganii [si tigan e denumirea corecta, nu rrom]. Sistemul educational le da locuri [in licee, clase speciale] fiindca sunt tigani, nu pe baza pregatirii.
crezi ca educandu-i, investind bani multi in ei va da rezultate pe termen scurt?
din pacate nu cred ca exista o rezolvare pe termen scurt. chiar daca ideea cu asigurarea unor conditii umane, drept la educatie si alte chestii de astea hippie si bune pt. discursul de miss ar merge intr-o oarecare masura, dar va dura prea mult.
Sa-i batem si arestam? multi romani s-ar simti extraordinar, razbunati, fericiti, linistiti, liberi sa mearga noaptea pe strada. De ce multi romani il considera erou pe Antonescu? Din pacate, nu putem face asta.. asa ca sper sa plec cat mai repede intr-o tara tigan-free. Sau intr-o tara fara politicieni care ii folosesc ca masa electorala.
Post a Comment