Breaking news: Marea Britanie isi retrage trupele din Irak. Din axa nord-atlantica au mai ramas Romania si SUA... Nu, glumesc... Am aflat cu mare satisfactie aceasta veste cand ma dadeam pe eliptica la sala. Cred ca ma duc la sala doar ca sa ma uit la CNN, de fapt :) Oricum, problema esentiala ramane: ce se va alege de Irak? Bush clar si-a luat-o, eu personal nu mai vad cum americanii ar mai putea drege razboiul civil de acolo, asa ca singura satisfactie de pe urma observarii prabusirii unui stat este ca reusesc sa pedalez 30 de minute fara sa ma plictisesc, privind fascinata stirile :)
Wednesday, February 21, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Well e simplu... cum Putin se pregateste sa isi termine mandatul in Rusia, poate se indura de americani si ia o slujba in deplasare. Banii, nu-s o problema ca sunt suficiente miliarde "floating around" si slujba o sa fie extraordinar de "exciting & challenging" ca presedinte (cu puteri depline) al Irakului.
Si totusi, gluma la o parte: Kosovo s-a dat cu fundu de pamanant aproape 10 ani ca sa creeze o infrastructura (administrativa, legala, economica, etc care oricum inca scartaie) care sa permita instalarea unui regim democratic... Si acolo ai avut toate conditiile... era mic, ONU si UE (ma rog.. OSCE) s-au implicat trup si suflet, si Kosovarii i-au primit destul de bine pe SRSGo-dictatorii ONU.
Dar ce pisici te faci in Irak... cum instaurezi litera legii (care o fii ea... si sharia daca reusesc sa o faca unisex) cand astia sunt complet nepregatiti (ca societate: institutii, legislatie, razboi civil, economie etc etc etc.) sa aiba un sitem democratic.
Feel free to give me the UN answer... Ca oricat de mare fan ONU as fii nu vad cum se rezolva fara un sistem autocratic, independent de americani si britanici... un Mao sau un Lenin Irakian.. oh wait... ultimu a fost spanzurat inainte de anu nou.
@radu - mi-a placut replica ta :)) si am vazut ca vietuiesti in wisconsin; la eau claire? ca am prieteni acolo... anyway, trecand la raspuns, se cuvine intai un disclaimer preliminar: pe blog-ul meu nu vorbesc in numele institutiilor pe care le reprezint, ci in nume personal; ai mare dreptate in legatura cu dificultatea de a reconstrui Irak-ul; in mod normal, nu as fi fost total impotriva a ceea ce au incercat sa faca americanii (am o viziune asupra raspandirii democratiei mai a la Bill Clinton & democratii americani); dar la cat de prost s-a facut interventia, retragerea se cuvenea a fi facut de multa vreme; ce se mai poate face acum... chiar citeam de curand despre retele interguvernamentale (Ann Marie Slaughter - A New World Order), e posibil ca, in ceea ce priveste capacity-building si constructie institutionala, o coalitie de experti straini (sub umbrela ONU sau nu) sa contribuie mult la reconstructia zonei; cu toate astea, ar ramane o mare pb de securitate... si poate pana la urma, nu e loc pe harta de un Irak mare si frumos, iar separatismul ar fi o solutie pentru a rezolva problema securitatii... pb e f complexa, oricum, si ai prezentat-o f bine.
Eu am cerut parerea ONU pentru ca ma jur ca sunt FAZAN. Pur si simplu nu vad ce solutie ar avea ONU pt asta si ma gandeam ca poate tu ai o idee.
Retelele interguvernamentale dupa cum bine zici nu pot decat sa taie frunze la caini cand astia se macelaresc cu sutele pe zi. PLUS ca nu ai ce sa faci in directia asta cand motivu cheie pt care se macelaresc (si prin care aduna simpatizanti) este EXACT prezenta/interventia straina.
Independenta fata de Occident combinata cu dictatura militara... mmmhm! sounds good! Si credeam ca sunt complet tignit si sinistru acum doi ani cand glumeam cu un amic de-al meu (Irakian) cum ca Irak nu are cum sa supravietuiasca fara Saddam. Nu ma asteptam sa avem gura asa de aurita. ugh.. In a bad way.
Din pacate aici nu exista un Irak de nord care sa fie capabil sa cucereasca sudul si sa fie in stare stare sa pastreze ordinea (si sa mai inlature si vreun kmer rosu, sau, ma rog, nuclear) spre linistea si cu aprobarea tacita a restului lumii.
oricum am sa explorez putin ce are fata asta de zis.. tre sa stie ceva din moment ce e sefa lui Keohane.
(referitor la democratie si raspandirea ei: fie am trait intr-o pestere toata viata, fie Clinton cat si democratii nu prea au o viziune clara asupra raspandirii democratiei in lume. Adica de la democrati nu am vazut interventii si filozofii transante, ci doar anti-Bushisme. Poate anu asta se vede ceva mai rasarit, ca vin prezidentialele. Si Clinton... sa zicem ca a stiut sa isi aleaga luptele, dar a fost capabil sa discearna intre interesul Americii si raspandirea democratiei... daca a avut si bafta sa se suprapuna: Jackpot!)
@radu - cred ca si in zone instabile politic retele interguvernamentale informale de asistenta tehnica pot functiona; desi pana la urma sustenabilitatea va insemna asigurarea unui prag minim de securitate... probabil onu nu ar putea face deocamdata nimic pentru irak... desi o coalitie multinationala de tip kosovo ar putea ajuta... insa nu dupa ce a lasat Bush in urma, din pacate... in ceea ce priveste diferenta democrati - republicani la capitolul "raspandirea democratiei", aceasta diferenta vine in primul rand dintr-o diferenta de retorica si nu in ultima rand din proportia intre soft power si hard power folosita in interventie. si ai spus-o foarte frumos legat de cum "nimerit-o" clinton :) iar cu viitoarele alegeri, batalia se va da cel mai probabil pe politica interna, pentru ca nici unul din candidati nu poate spera sa vina cu un plan pe termen lung pentru irak, care sa ii aduca si suport domestic totodata.
Post a Comment