Wednesday, March 21, 2007

Mexican politicking

Cum altfel puteam sa incep seria posturilor despre Mexic decat detaliind cateva ganduri despre politica mexicana... prin "politica" haideti sa intelegem viata cetatii in general. Mexic este, din punct de vedere politic, un paradox. Economia politica a Mexicului este profund capitalista. Spirit antreprenorial cat cuprinde, autostrazi in exploatare privata, sisteme publice de transport detinute in francize private, mici business-uri mai mult sau mai putin rudimentare inflorind peste tot. In acelasi timp, regimul politic autoritar din anii 70, care s-a continuat prin politici neoliberale la inceputul anilor 90 (NAFTA & co) a centralizat politica mexicana foarte mult. Desi teoretic o federatie de state, practic Mexicul ramane in ziua de azi un stat extrem de centralizat, mai cu seama din punctul de vedere al fluxurilor de capital si al investitiilor.

Din multe puncte de vedere - desi Marco, expertul meu pe relatii internationale in lumea latina si totodata personajul pe care il veti vedea foarte des in pozele mele din Mexic, m-ar contrazice aici - seamana foarte mult cu Romania. Legaturi cel putin discutabile intre mediul de afaceri si politica, multa coruptie in special in administratia centrala, clientelism, si totusi dezvoltare economica. Carlos Slim Helu are a treia avere din lume, conform Forbes. Este un om care practic controleaza industria telecomunicatiilor din America Latina si, intr-o buna masura, controleaza politica mexicana.

Totusi, problemele sociale in Mexic sunt mult mai numeroase decat in Romania. Cu o rata de analfabetism de peste 10%, si cu o inegalitate sociala feroce - e absolut cutremurator sa mergi pe strada si sa vezi cum, din cauza unei diferente de culoare a pielii esti separat ani-lumina de omul de langa tine, in termeni de clasa, educatie, oportunitati, venit - in Mexic democratia nu pare sa functioneze. Tinerii educati din facultatile din Mexico City se revolta impotriva neoliberalismului si a capitalismului. Impotriva imperialismului american in general, dar au probleme serioase si cu democratia asa cum o percepem noi, romanii. Solidaritatea sociala si un vis de stanga raman puternic ancorate in mentalul colectiv mexican. Revoltele din Oaxaca spun probabil multe despre deficientele sistemului si despre visurile stangii mexicane.

As fi foarte curioasa sa aflu ce lectii politice ar putea invata Mexicul de la Romania. Lectii legate de tranzitia catre democratie, de dezvoltare, samd. Mai cu seama insa, lectii legate de crearea unei clase de mijloc... care in Romania mi se pare ca, incet-incet, creste.

5 comments:

Anonymous said...

buna Corina,
Acum sa nu te superi pe mine ca intervin si eu solitar asa pe blogul tau cu chestii mai precise decat impresii de calatorie:)...Se pare ca cel putin primele tale luari de pozitii nu sunt atat de sigure, iar Mexicul numai o economie profund capitalista nu are. "Mexico's economy is 65.8 percent free, according to our 2007 assessment, which makes it the world's 49th freest economy...Foreign investment in many sectors is deterred by special licensing requirements, although the government is working to make commercial regulations more investment-friendly.
Foreign investors are barred from important sectors of the economy, such as petroleum and electricity.
The threat of expropriation is low. Contractual agreements are generally upheld, but the courts are slow to resolve disputes and allegedly subject to corruption.
Sanitary and phytosanitary regulations, non-transparent and complex customs administration and valuation procedures, import licensing for sensitive products, import taxes, restrictive standards and labeling rules, service market access barriers, import restrictions, minimum import price requirements, import bans, customs corruption, and weak enforcement of intellectual property rights add to the cost of trade." Si asta o spun cei de la Heritage Foundation care alcatuiesc unul dintre cele mai autorizate index-uri ale libertatii economice existente pe piata.
http://www.heritage.org/index/country.cfm?id=Mexico
In rest, nice pics si spor la treaba..

Radu said...

Andreii, daca nu se supara Corina, ma "supar" eu. :P Si nu pt. ca pui la indoiala ce zice ea (ceea ce super ok), ci pt cum o faci:
argumentul tau ca Mexicul nu e o economie "profund capitalista" sta in copy/paste-ul care nu demonstreaza mare lucru.

1. Economie capitalista difera de "index of economic freedom": libertatea pietei este, ce-i drept, importanta in capitalism, dar indexul nu inseamna ca o poate masura (de ex componentele "financial" si "property rights" sunt estimari grasune)

2. Dpdv al "analizei cantitative" (quantitative analysis) e un artificiu mediatic sa te bazezi pe pozitia in top. In schimb, daca te uiti la valoarea indexului in sine (chiar daca prin iluminare divina au gasit formula magica de calculare a libertatii pietei) fie si cu st error de ~1% Mexicul ar putea foarte bine sa fie in locul Frantei, Ungariei, Portugaliei, etc.

3. Apoi daca vorbim de termeni absoluti, 66% libera (comparativ cu SUA care e la 82% si emblema capitalismului)... it's really not too shabby.

3. Indexul la o parte, de majoritatea problemelor listate acolo sufera si SUA si membrii vechi ai UE:

"Sanitary and phytosanitary regulations, non-transparent and complex customs administration and valuation procedures, import licensing for sensitive products, import taxes, restrictive standards and labeling rules, service market access barriers, import restrictions, minimum import price requirements, import bans"

Point being: daca vine vorba de gandire critica, "chestiile precise" cu care intervii nu sprinjina foarte bine argumentul tau "Mexic numai o economie profund capitalista nu are."

Cateodata numerele spun mai putine povesti decat impresiile de calatorie.

Radu said...

al doilea "3." trebuia sa fie un "4."

Corina said...

@radu... dude, I got to meet you personally one day :); multumesc ca raspunzi pe blogul meu atunci cand sunt in deplasare si foarte faine clarificarile, thanks

@andrei... asa cum iti spuneam si pe messenger, un studiu heritage e din prima un studiu plecat de pe anumite pozitii ideologice. si am discutat de care: conservatoare si neoliberale. in al doilea rand, vezi argumentele lui radu care sprijina ideea ca indexul libertatii economice nu e singurul care da masura capitalismului unei tari; in al treilea rand, capitalismul la care ma refeream se refera mai mult la spiritul antreprenorial care anima fibra societatii mexicane si la nisele pe care statul le-a lasat micilor business-uri (nu numai in retail, ceea ce e mai la indemana, dar si in servicii publice - gen sanatate si transport - sau administrare de infrastructura, ceea ce e mult mai putin firesc); pe de alta parte, se poate intr-adevar ca investitiile straine sa fie o problema in Mexic... asta insa nu se datoreaza unei carente a capitalismului mexican - care exista, repet!, ci, asa cum pare-mi-se scriam si in post-ul propriu-zis, capturarii politicului de catre mogulii mexicani si coruptiei la nivel inalt care infesteaza politica mexicana.

Anonymous said...

Ce faci draga

Eu sunt mexican, sunt liderul miscarii nationaliste Organizatie pt Vointa Nationala.

Eu il admir pe Codreanu.

As vrea sa vb cu tine daca vrei ID ul meu e moroniano

www.voluntad.org.mx

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping