Tragedia care a cutremurat astazi America nu este decat un alt exemplu de insuficienta (si ineficienta) a statului proiectat de maretul popor american... Si inca un exemplu de diferenta culturala care face ca batrana noastra Europa sa radieze prin comparatie. O spun direct si fara teama: American neoliberalism sucks! Intr-o universitate din Virginia un pusti a impuscat 33 de studenti. La zid, executati unul dupa celalalt. NY Times acopera, ca de obicei, evenimentul. Scenariul nu e nou, doar ca proportiile sunt mai mari ca oricand.... [***]
Individualism, suficienta de sine, autoresponsabilitate. Nu suna ca fiind trasaturi culturale atat de rele, nu? Statul american a incercat, in majoritatea etapelor istorice pe care le-a traversat, sa se tina cat mai departe de paternalismul european. Din nefericire, acest model de guvernare a subminat in timp multe din functiile firesti ale statului, printre care asigurarea securitatii persoanei. Din 1700 si ceva americanii au dreptul constitutional sa poarte arme, si acolo a ramas scris negru pe alb... de la 1700 si ceva. A detine arme e un drept individual firesc, iar statul/ statele a(u) ajuns sa controleze extrem de firav comertul de arme. La Walmart (un fel Selgros american) in Texas - imi spunea un prieten duminica - ai urmatoarele raioane, aliniate: frozen food, baby shoes, pastry, stationery, guns, mineral water, etc. E mai simplu sa iti cumperi un pistol decat sa iti iei carnet de sofer! Statul nu mai detine monopolul asupra violentei legitim exercitate. Guys, something is damn wrong!
Monday, April 16, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
"Americanii: nebuni dupa arme sau doar nebuni?", se intreba domnul Michael Moore, cetatean al unei tari fara nici un (refuz "niciun") razboi civil la activ. Recomand vizionarea documentarului "Cantec pentru un masacru" (Bowling for Columbine)! Enjoy!
...fara nici un razboi civil la activ in ultima suta de ani, that's my point.
Da, Bowling for Columbine merita vazut.
10x pentru post, Corina, nu aflasem stirea; comentariile tale sunt un punct de pornire pentru o discutie interesanta (si serioasa).
Va transmit si cum se mai aud lucrurile prin Europa - berlinezii sunt scarbiti si oarecum socati de reactia tinerilor care au supravietuit - felul in care au sunat imediat la televiziuni, cum au facut declaratii in spiritul superstar, cum au filmat incidentul cu mobilul. Privita ca un moment prolific pentru exposure, gravitatea situatiei nu mai e nici macar receptata in prim plan... Cat despre libera circulatie a armelor - apreciez un guvern care are indeajuns de multa incredere in cetatenii sai ca vor folosi arma numai in autoaparare - cel mai probabil o miscare pripita.
@demos... thanks for flaggint it :)
@gramo... stiu, evenimentul are ramificatii enorme, care erodeaza fibrele cele mai adanci ale societatii americane
@clara... da, si alex s-a plans din suedia de reactia media; parerea mea ca setea de scandal (a publicului avid sa faca fotografii cu telefoanele mobile si a presei oferind galerii foto cu evenimentul) poate fi scuzata atata timp cat intregul balon va rezulta intr-o discutie serioasa asupra legislatiei actuale; si la cum s-a pus pb aseara pe toate canalele americane, scandalul a prins... iar acum sunt discuse serioase cu privire la NRA... si e neexclus ca in unele state legislatia sa se imbunatateasca; deci moral discutabil sa exploatezi suferinta umana; din punct de vedere consequentialist, mi se pare scuzabil.
iar faza cu admiratia pt guvern... please elaboreaza, pt ca ma cutremur! guvern care are incredere in copii de 16 ani sa poarte arme? guvern tampit si inconstient, guvern incapabil sa aiba monopol asupra fortei... incapabil sa isi duca la bun sfarsit functiile minimale. halal guvern! numai in manhattan sunt cel putin 2 impuscatori in plina strada pe saptamana... iar in NY sunt unele dintre cele mai stricte legi cu privire la armament; am prieteni care stau in queens si care imi povestesc ca baietii din fata blocului nu mananca seminte, ci isi admira pistoalele... au in medie 15 ani!!
Nu stiu daca in acest caz problema principala a fost accesul usor la arme de foc. Tipul era clar dezechilibrat si ar fi reusit probabil si prin alte metode sa faca rost de o arma... Deja armele sunt atat de raspandite in randul americanilor incat ingreunand accesul la ele pe viitor nu va schimba mare lucru.
Si problema nu cred ca este doar a americanilor... Scotia (1996), Germania (2002), Canada (2006) si probabil multe altele de acest gen mai putin mediatizate.
@anonymous... de acord ca aici a fost vorba de un caz patologic, samd, dar asa cum remarci si tu, intr-o societatea in care detinerea si achizitionarea de arme fac parte din mersul vietii de zi cu zi, parerea mea este ca exista sanse mai mari ca ele sa fie abuzate. e vorba de o intreaga cultura in jurul armelor de foc, si in jurul ideii de autoparare, de "imi fac dreptate singur", "sunt propriul meu stapan si fac ce vreau"... iar actualele politici nu fac decat sa alimenteze aceasta cultura, care poate genera abuzuri din partea unor indivizi mai labili. exista state americane unde legile sunt mai stricte, tocmai pentru ca legislatorii si opinia publica au considerat ca asta ar impiedica oamenii incapabili de a-si gestiona propria persoana (printre care si minorii, etc.) sa aiba acces atat de usor la arme de foc.
Post a Comment