Thursday, January 18, 2007

Dialogul darama (bariere!)


Am vazut aseara Brokeback Mountain - cu intarziere mare fata de premiera si controverse, stiu. Pentru prima data mi-a parut bine ca o creatie artistica este tezista. Poate nu se vrea a fi astfel, Ang Lee (regizorul) gandindu-se probabil exclusiv la transpunerea pe pelicula a povestii lui Annie Proulx, dar filmul e clar un manifest pentru toleranta si pentru diversitate. Multi comenteaza asupra neajunsurilor artistice ale filmului; ca personajele nu sunt suficient conturate, ca actiunea e abia schitata, ca intreaga productie e prea cuminte. Putin conteaza toate astea.

Pe scurt, o poveste de dragoste intre doi barbati, mai mult decat atat, doi cowboy americani, deci teoretic intruchipari ale masculinitatii americane de preerie. Cei doi petrec in tinerete o vara impreuna, muncind undeva in muntii idilici din Wyoming la pazit de oi. Incet prietenia lor se transforma intr-o poveste de dragoste, dragoste ce va dainui, zbuciumata si sufocata (de prejudecatilor protagonistilor, de prejudecatile societatii, de mersul vietii) timp de 20 de ani. Moto-ul "dragostea e o forta a naturii" se potriveste perfect lui Brokeback Mountain.

Filmul e - dupa parerea mea - foarte bine realizat, curat, puternic, cu o muzica superba, cu personaje asemenea unor rani vii, tacute si suferinde, dar foarte articulat realizate. Ce e mai important este ca reuseste sa arate ca iubirea e la fel de naturala si de curata, indiferent daca se petrece intr-un cuplu homosexual sau intr-unul heterosexual. Face lucrul asta cu multa delicatate si sunt curioasa daca ar exista vreun om care sa poata parasi sala de cinema fara cel putin cateva prejudecati spulberate. Am zis ca doar incredibil de prost sau foarte nesigur pe propria sexualitate sa fii, si sa poti face misto de Brokeback Mountain sau sa poti sa pleci din sala de cinema injurandu-i in continuare pe cei altfel decat tine.

Si totusi citeam pe internet ca romanii au avut exact acest comportament porcin in salile de cinema, la premiera filmului. Si mi-am amintit atunci de rezultatele studiului ORICUM & British Council. Care sa fie problema? Lipsa de educatie? Anacronismul? Cei mai inversunati dusmani ai homosexualitatii i-am gasit in randul liceenilor si studentilor scoliti, din marile orase ale Romaniei. Ce sa te mai astepti atunci de la cei 49% din romani care traiesc in mediul rural?

M-am intrebat ce trebuie facut. Discutie, discutie si iarasi discutie. Dezbatere publica. Tin minte ca dna Tatu a avut o serie de emisiuni in care discuta problematica homosexualitatii. Probabil majoritatea covarsitoare a romanilor aveau tendinta sa schimbe canalul. Si totusi mi-am convins familia sa priveasca emisiunile pana la capat. Am avut atunci o lunga discutie cu mama, in care am reusit sa o fac sa renunte la cateva prejudecati, ba mai mult decat atat, sa discute si cu colegii ei de serviciu si sa incearca sa ii lumineze oarecum si pe ei. A fost un progres. Oamenii se tem de ceea ce nu cunosc. Discutii publice mature si lucide, cu homosexuali si heteresexuali totodata, cu psihologi si doctori, cu intelectuali si formatori de opinie, samd. Cred ca a venit vremea ca societatea romaneasca sa-si vindece cateva din paraliziile de mentalitate. Now!

9 comments:

Monica D. said...

Sincer, numai citind mi se face greata... Nu inteleg cum poti face asa o comparatie cu dragostea heterosexuala...OK, nu putem le putem schimba orientarea dar nici nu o putem aproba. Parerea mea...

PS Mai doresti Volver?

Corina said...

Mi-ar placea sa cred ca dragostea este ceva ce tine de suflete, nu de caracteristicile fizice ale persoanelor adulte, willingly involved in respectiva dragoste. "nu putem schimba orientarea dar nici nu o putem aproba" - in numele cui vorbesti de folosesti persoana I plural?; presupunand ca a fost o omisiune, si presupunand ca vorbesti in nume personal, consider ca nu este treaba ta (sau a oricui altcuiva in afara de cei direct implicati, de altfel) sa dezaprobe sau sa aprobe ceea ce se intampla in sufletul sau in dormitorul altcuiva. Asa cum nu este treaba nimanui sa aprobe sau sa dezaprobe pe cine iubesti tu sau cu cine faci tu dragoste/sex.

Interesant e ca mai nou Curtea Suprema Americana tinde sa impinga orientarea sexuala in categoria asa-numitor "untouchables" alaturi de varsta, sex, religie, etc, si sa condamne discriminarea fata de aceste caracteristici inerente persoanei si care nu pot fi schimbate de factori in afara persoanei. Dar asta e alta discutie.

In ceea ce priveste greata, asta e reactia ta si se cuvine sa ramana a ta. Personal, mi se face greata cand legea si libertatile civile sunt incalcate.

Iar cu Volver, nu multumesc, ma intorc in doua zile in State si probabil il voi lua de acolo.

plug said...

Draga monica, ai putea sa acorzi 1 minutel descoperirii mecanismului rational care iti provoaca greata in aceasta problema? Dupa ce reusesti sa-l identifici, poate ni-l impartasesti.

Penny said...

Principala (si poate singura diferenta) dintre cuplurile homosexuale si cele heterosexuale este formata din preferintele sexuale. Atat! Dragostea este un sentiment care teoretic se ridica deasupra sexului si ii este superior. Gandeste-te Monica la cum o iubesti pe cea mai buna prietena a ta... numai ca doar n-ai face sex cu ea. Insa o iubesti... asa... acum du-te si vomita!

Monica D. said...

Cred ca era mai bine sa tac fiindca sunt in minoritate...Poate sunt eu anormala...

Anonymous said...

anormalitatea e un fals concept.
deci anormala nu. mai degraba bigota.

Monica D. said...

:) BIGÓT, -Ă, bigoţi, -te, adj., s.m. şi f. (Persoană) care urmează cu mare severitate toate preceptele rituale ale unei religii; (om) habotnic; bisericos. – Din fr. bigot.
Sursa: DEX '98
Asa ca nu sunt...

PS
1.Nu ma intereseaza ce fac in dormitor. Din partea mea se pot si casatori intre ei, n-am nici o problema.
"1 minutel" pentru plug: Eu sunt deja un om matur si cu preferintele sexuale formate, insa mi se pare din ce in ce mai greu sa cresti si sa educi un copil. Personal am avut un soc cand am vazut copii de 9-10 ani intr-o discoteca dansand lasciv la bara. Maine-poimaine se vor si saruta, unul cate una, unul cate unul, una cate una...Dar poate din nou sunt eu cu principii invechite si incalc "legi si libertati civile".

2.Aveti aceeasi parere si despre zoofilism sau pedofilism?

3.Pot folosi persona I plural atata timp cat vorbesc in numele a cel putin 2 persoane...

4.In general nu e bine sa judeci un om dupa o singura afirmatie.

5.Volver a fost chiar un film dragut. Va multumesc pentru recomandare.

Penny said...

Pedofilia sau zoofilia sunt deviatii ale violului. Cum poti sa fii intr-atat d superficiala incat sa compari un pedofil cu un homosexual?

Si in al 2 lea rand copii care dansau lasciv la bara nu au adoptat ac comportament in urma vizionarii sau expunerii unui cuplu homosexual...ei imita ce vad la televizor, ce vad pe strada sau in familie. Exista atatea familii total disfunctionale si atat d HETEROSEXUALE, atatea alte influente de care ar trebui sa ne ferim.
Si da...suferi de bigotism!

Corina said...

@ monica - nu te-am judecat de nici o culoare, stai linistita; ai dreptul la opinie, imi place sa polemizam, imi place cand oamenii au opinii diferite, samd; personal, daca ar fi totusi sa te judec, nu te-as considera bigota, pentru ca sunt o multime de oameni care resping categoric homosexualitate din lipsa de informare, dintr-un reflex de tip prejudecata, samd. deci nu neaparat din bigotism. si eu personal cand am cunoscut pentru prima oara un tip gay (foarte glam si zgomotos), am fost ff retinuta, pana cand am purtat niste discutii formidabile cu el, care m-au facut sa imi depasesc prejudecatile.

pedofilie, zoofilie - nu mai e vorba de willingly consenting adults, deci iesim din sfera legalitatii minimale

oricum, nu ne-o lua in nume de rau, ci ia-o - asa cum ai si facut-o - ca o provocare la dialog.

toate bune.

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping