Saturday, January 20, 2007

Portrete

Plec din Romania cu ganduri mari legate de intoarcerea mea in tara din vara si mai ales cu fericirea de a fi intalnit trei oameni foarte, foarte tari. In ordinea descrescatoare a varstei,
incepem.


1. The Right Honorouble Lord Kinock - Presedintele British Council (ala mare, la world level), mare laburist englez, fost vicepresedinte al Comisiei Europene. Am avut onoarea de a lua masa cu acest mare om, de a primi sfaturi profesionale de la el, si de a-l urmari vorbind in cadre si contexte diferite. Lucid, elegant, plin de simtul umorului, realist, cunoscator in toate (de la arta contemporana, la miscarile recente pentru drepturile omului, geopolitica si management cultural). L-am admirat cum reusea sa captiveze pe oricine ii statea in preajma, sa cucereasca prin eleganta, firesc si adaptabilitate. Indiferent ca vorbea cu ministri, la mese in cerc restrans, ori in fata unei sali pline de tineri.

2. Marian Stas - l-am revazut pe Marian, dupa mai bine de un an la prima (si ultima) noastra intalnire. This guy is simply wonderful! La Marian te duci ca la terapeut, trainer, prieten, parinte, profesor, mentor... totul sub un singur acoperis :) Marian e fondatorul unei initiative minunate, o serie de cursuri de leadership pentru liceeni, anume Liderii Mileniului Trei, organizat de Fundatia Codecs pentru Leadership. De cum ne-am reintalnit, am comunicat excelent si intr-o scurta plimbare cu masina de la restaurantul Doina la Piata Victoriei (deci circa 5 minute) am primit unele dintre cele mai valoroase sfaturi pentru viitor din ultima vreme. Pe langa toate minunile minunate pe care le face, este mai cu seama interesant ca Marian are un program extrem de bine gandit de transformare a scolii romanesti in ceea ce ne dorim toti sa fie: scoala pe bune! Cat de mare aparator al politicii ma stiti, tot imi vine sa cred ca orice algoritm politic ar trebui eliminat, iar Marian Stas numit Ministrul Educatiei. Urgent! Cititi cu atentie propunerea de reforma si CV-ul lui Marian Stas aici, pentru ca veti mai auzi despre ele.


3. Dragos Bucurenci - cu siguranta multi dintre voi stiti cu ce se mananca acest antipatic produs al societatii de consum. Auzisem de Bucurenci de mult, de cand proful meu de filosofie, dl. Sandoiu, imi povestise de enigmaticul elev rebel DB. Am citit ulterior RealK, prima bucata literara publicata de Bucurenci, o micuta revolutie in literatura romana. DB mai are si alte proiecte faine, despre care puteti citi pe blog-ul lui. Ieri l-am cunoscut personal, si pot spune ca e unul din cei mai buni moderatori pe care i-am vazut vreodata. Sarmant, elegant, intuitiv, cu un vocabular nobil si sandoist totodata (love the "fatalmente" phrase :)), Bucurenci enerveaza pe multi, dar iti si da incredere ca viitorul va suna mai bine.

Anyway, thanks ORICUM for bringing them together!

2 comments:

Anonymous said...

felicitari ptr prezentarile realizate si ptr ocazia de a fi cunoscut aceste persoane.

am avut si eu norocul, bucuria, onoarea (sirul continua cu astfel de sentimente inaltatoare) de a-l fi cunoscut pe Marian Stas; si dupa cum ai spus, e perceput, in functie de context, ca trainer, prieten, mentor.

citind despre acesti "trei grei" imi dau seama ca valoarea exista in Romania, respectiv ca romania "interactionaza" cu oameni care pot genera alate valori.

e totusi foarte interesant cum aceste personaje sunt conservate parca. le gasesti uneori in aceleasi cercuri...printre oameni diferiti, dar totusi cu ceva esential si valoros in comun.
se pare ca "starea de conservare" este de fapt dovada faptului ca majoritatea din Romania inca nu are sau cauta ceva de valoare.

anyway, keep it up!

Corina said...

nu as numi-o conservare. doar ca zicala "ce mica e lumea" e foarte potrivita, mai cu seama in randul unei populatii vorbitoare de aceiasi limba si care impartaseste IQ-uri asemenataoare.

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping