Monday, April 23, 2007

Mai avem presa libera?

Am zis ca dupa furtuna politica din ultimele zile apele se vor calma... ca vom avea pe 20 mai un referendum, ca decizia parlamentului va fi amendata de vointa populara (in orice sens, dar in chip cinstit), ca Uniunea Europeana ne va trage de maneca, si mai ales ca vor urma cateva luni de guvernare in care fonduri structurale vor fi absorbite, institutii reabilitate, legi date, partide politice intarite... si mai ales cateva luni in care candidati decenti pentru postul de presedinte sa se nasca, si sa creasca, si intr-un final sa se infrunte in propuneri de politici si nuante fine de doctrina. Trag inca nadejde ca lucrurile sa se desfasoare asa cum imi doresc. Si totusi sunt foarte ingrijorata de o dezvoltare recenta pe care am observat-o in Romania. Poate spun truisme si poate o sa radeti de mine, dar mi se pare extrem de periculos faptul ca cele mai populare canale media (in special posturi de televiziune) sunt controlate de grupuri de interese puternic implicate in politic.[***]

Mama imi spunea azi pe gtalk ca i se pare ca televizorul e foarte puternic anti-Basescu. Credeam ca exagereaza. Si totusi mi se pare grav ca televizorul - din nefericire doza zilnica de mancare stricata pe care majoritatea romanilor o inghite cu nesat - este controlat de troici precum Sorin Ovidiu Vantu - Patriciu - Voiculescu. Cum mama mamii ei de treaba sa ai presa independenta cand trei din principalii actori implicati in conflict detin mare parte din ea? Si de pe pozitii de proprietari de trusturi de presa influenteaza politicile editoriale. Cum poti vorbi de independenta media cand un reputat profesor si analist politic, editorialist la Cotidianul, pe care il cunosc personal destul de bine si il admir foarte mult, anume Catalin Avramescu, primeste un telefon "de la conducere" in care i se spune ca "colaborarea noastra inceteaza... stii tu cum e"? Via Hotnews. Romania, trezeste-te! Eu aici habar nu am ce vede marea masa a romanilor, pentru care televizorul e si mama si tata. Eu citesc hotnews si EVZ si Cotidianul, si mai ales articolele din presa straina si mi se pare ca treaba pute rau. Si totusi...

Ii spuneam maica-mii de articolele tepene publicate in ultima vreme de editorialisti precum Dragos Bucurenci, Traian Ungureanu, Cristian Parvulescu. Tot incercam sa o asigura ca generatia tanara gandeste situatia, si ca nu poate fi influentata de comentarii/ viziuni/ reportaje de duzina prezentate la televizor de pretinsi analisti politici ori politicieni care dau cu putere din coate sa ajunga sa roada si ei ceva. Ii spuneam ca noi nu mai ne manifestam iesind in strada, ci purtand dialoguri inteligente pe bloguri. Ca cei mai cititi bloggeri romani au scris cu mult bun simt despre ce s-a intamplat (vezi posturile la Andressa, Zoso, Iosub, Tolo, si Tolo din nou - un post critic la adresa lui Basescu, dar foarte fain gandit, Piticu in multe posturi, inclusiv unele despre capturarea media, si multi altii - mii de scuze pe cei pe care nu am apucat sa ii citesc). Ca noi ne vom demonstra optiunile, dorintele si opinii mergand civilizat la urne. Ca vom fi prezenti in numar mare la alegeri. Ca vom priva presa cu ochi critici. Ca vom continua sa vorbim si sa gandim. Sper din toata inima ca numarul de tineri romani prezenti la urne pe 19 mai sa nu ma dezamageasca...

9 comments:

gabitzu said...

Fotografii de la cele 2 mitinguri Pro Basescu sunt la:

Mitingul din Piata Universitatii si
Mitingul din Piata Constitutiei


enjoy:)

Clara said...

ce sa mai zic...

trainspot said...

zi-mi sincer daca in state exista presa libera. eu nu cred. presa s-a impartit in doua pro-basescu si anti-basescu. ai sa razi dar trustul condus de SOV a fost pro basescu. la fel ca si ringier-ul. restu (antenele toate 3 cat si media pro) au fost anti basescu. nu era normal? adica uita-te la bush, exista presa pro bush si anti bush. fii sigura ca sunt chestii dubioase la mijloc, poate ca nu atat de la vedere, dar iti spun sigur ca exista prietenii, parteneri de afaceri si altele de gen.

Corina said...

@trainspot... da, exista presa anti-bush si pro-bush. si evident ca si aici sunt in spate interese dubioase. insa mi se pare ca patronii trusturilor de presa nu influenteaza atat de mult politica editoriala. si daca jurnalistii ar fi dati afara pe motive de "stii tu cum e", ar sari o gramada de presa independenta/ din tabara opusa la atac. iar retelele de televiziune la care tot americanul are acces sunt foarte diverse ca orientare. exista o mare, mare diversitate in randul "greilor" din media, ceea ce automat creaza impresia unei mai mari libertati de expresie. cel putin un control reciproc. pe cand ai auzit in romania legea pe care vor sa o dea in parlament cu timpii de emisie dinaintea referedumului. insa nu are sens sa facem comparatii romania - state in sensul ca una ar fi mai breaza decat cealalta. pe blogul asta am scris de bine si de rau de fiecare. america e una dintre cele mai non-liberale tari din lume, sa fie clar. dar faptul ca nu exista libertate editoriala e rau oriunde in lume si se cuvine sa fie sanctionat oriunde in lume.

trainspot said...

tot ce pot sa spun este ca un jurnalist trebuie sa tina cont de directia adoptata de publicatia la care lucreaza. eu, report la jurnalul national n-as da nimic nasol de voiculesc sau nimic de bine de basescu, fara sa-mi spuna nimeni. asta e situatia cand lucrezi la "patron". nu-ti place, fa-ti ziarul tau sau du-te la un ziar cu a carei directii editoriale esti deacord. asa mi se pare cel mai fair!
cat despre presa care influenteaza acum 2 ani s-a vazut ca presa nu prea are impactul dorit.
toti greii au fost atunci de partea lui nastase. cine a castigat?

Corina said...

@trainspot... da, citeam niste analize pe hotnews cum ca presa a avut un impact foarte mic in 2004 si va avea si acum un impact la fel de mic; eu sper ca macar in cazul televizorului (pentru care am un respect egal cu zero barat) sa fie asa. si sa stii totusi ca in cazul in care unui jurnalist i se desface contractul de munca pentru ca vederile politice exprimate in articol contravin vederilor patronului trustului de presa, cazul este "justiciable"... adica poate fi sustinut in curtea de judecata cu sanse de succes pentru jurnalist. si faza e ca atat timp cat presa se vrea a fi independenta, astfel de abuzuri nu sunt posibile. un cotidian e mai de stanga sau mai de dreapta, dar de obicei patronul lui nu e atat de puternic clientul unei singure tabere (cred ca de obicei mogulii presei sunt prietenii tuturor)... la noi retelele de interese sunt ceva mai transparente, insa.

trainspot said...

ce sa zic. daca vrei sa dai afara un jurnalist o faci si in alte moduri. mult mai nasoale pentru el. dintr-un super jurnalist, scoti un incompetent, foarte usor. acum, depinde cum prefera fiecare. iar presa independeta e poveste. un fel de alba ca zapada, asa...

trainspot said...

p.s. am citit stirea pe hotnews. interpretabil acel "stii cum e...". adica tocmai s-a schimbat redactorul sef. "Cotidianul" este unul dintre cele mai slab vandute cotidiene (de aici si desele schimbari de redactori -sef - aprox odata pe an). asa ca acea concediere poa sa fie si din alte ratiuni, nu numai politice. mai ales ca tot trustul lui SOV l-a sustinut pe basescu.

Corina said...

@trainspot... e argumentabil ce trebuie sa se inteleaga prin "independenta presei"... si nu sunt de acord cu tine ca e ca alba ca zapada. dar lasa ca iesim noi la o bere acasuca si vorbim despre astea :)

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping