Thursday, April 19, 2007

Ziua cea mai trista


Azi a fost una dintre cele mai febrile si triste zile din viata mea. Am plans. De nervi, de dezamagire, de neputinta. Pentru ce s-a intamplat in tara, in mod evident. Cu fina ironie, Clara ne indeamna sa povestim ce treburi triviale faceam in momentul in care parlamentul (in momentul asta imi permit sa scriu "parlament" cu minuscula) vota suspendarea lui Basescu. Culmea destinului, fara a sti nimic din mareata marlanie ce se petrecea in tara, eu semnam hartiile oficiale care imi prelungeau sederea in State. Daca as fi stiut ce se petrecea, cred ca as fi rupt foaia de cat de tare as fi apasat cu stiloul ala. Ma intorc la vara, nu va temeti, povestea e lunga... Dar nu-i asa ca e ironic? Invatamintele de azi sunt insa dure...[***]

In primul rand am fost total dezamagita de reactia romanilor... din ce am mai citit prin presa - imi pare rau, dar la posturi romanesti de televiziune nu am acces - aceasta a fost foarte slaba. Generatia mea nu constientizeaza importanta functionarii corecte a politicului. Generatia parintilor mei intelegea importanta democratiei... fiind crescuti total privati de libertatile democratice, au iesit in strada in anii 90 si au creat Piata Universitatii. Au avut idealuri, au avut constiinta civica, au iubit participarea. Ce face generatia noastra? Nimic... "Nu ne pasa de politica". "Avem o slujba buna si avem ce pune pe masa". Atata tot. Mi-e sila de aceasta generatie lipsita de idealuri si de modele. Ei bine, in lipsa unui mediu politic sanatos o economie nu poate functiona. Si asta ar fi bine sa realizam cu totii.

Secundo, sa fie clar ca nu sunt fanul numarul 1 al lui Basescu. Imi displac liderii prea puternici si prea carismatici. Dar asa cum democratia este cea mai putin rea forma de guvernare, asa si Basescu este cel mai putin rau dintre toti actorii politici cu oarece reprezentativitate in Romania lui 2007. In plus, este un lider sustinut de popor. Si asta e tot ce conteaza. Daca poporul voteaza democratic un om, fie el si dictator, nu il poti acuza de falsa constiinta. Iar in prezent romanii l-ar vota din nou pe Basescu. Comparativ, matematic vorbind, actualul parlament reprezinta mai putin de 22% din romani. In plus, Curtea Constitutionala (organul fata de care toate celelalte institutii se cuvine sa fie deferente) a examinat si a spus: Basescu nu a incalcat constitutia. Basescu a picat politic si asta e foarte trist.

Terto, asa cum arata articolele aparute in presa occidentala, exercitiul total nelegitim ce a avut loc astazi in Romania arunca pe margine de prapastie calitatea noastra de membru in Uniunea Europeana. De aici decurge un carusel de rele... lipsa de credibilitate, lipsa de stabilitate, lipsa de fonduri structurale. Pe scurt, ne-am sapat o groapa adanca si sumbra. Iar ultima gaselnita cu "inventarea unei legi" care sa nu mai permita candidatura lui Basescu la alegeri e atat de barbara, incat nici nu merita comentata.

Multumesc Alex R, mama, Alex, Clara si Stefan (in ordine cronologica) pentru ca ati fost alaturi de mine in aceasta zi a frustrarii si a neputintei... Multumesc Zoso si Gramo pentru posturi.

22 comments:

Radu said...

Ei, ei! ce-i de facut? Stai sa vad daca gasesc pe-aici un sud corean pe care sa il eliberam in cladirea parlamentului. Ii dam si o camera video ca sa poata inregistra eventuale ganduri delirante intr-o pauza.

Corina said...

ai citit articolul din cotidianul care cuprinde cateva din comentariile facute de parlamentari? e sinistru...

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=10311&art=27528&cHash=7b5b02597o

Andreea Vasile said...

Te contrazic Corina! S-a iesit in strada. La Universitate era plin. Oamenii iesisera pentru ca stiau ca presedintele ales de ei e demis de altii. Si e suficient sa stie ca o astfel de actiune e in neregula. Cat despre neimplicarea in politic a tinerilor- daca tot ceea ce tinerii astia vad sunt faze gen declaratii ale parlamentarilor mentionati in Cotidianul- apoi de ce ar vrea sa aiba de-a face cu asa ceva?

Anonymous said...

kreti 0 erau mostly pensionari aia de au iesit in strada si cred ca au fost instigati la iesit in strada aia mai tineri - am urmarit foarte atent toata ziua intreg circul pe tv si voi reveni cu impresii sintetizate.

corina, imi pare rau :(

Corina said...

@andreea - la mine aici informatia a ajuns ca au fost f putini oameni care au iesit in strada, si ca si dintre aceia f putini au fost tineri; iti dai seama ca la mine ajunge mult mai putin din informatia care ajunge la voi; si nu pot fi de acord... nu pot fi de acord cu ineptii de genul "nu ma intereseaza politica". pentru ca politica nu inseamna o mana de hipopotami care fac declaratii sforaitoare a la Cotidianul... politica inseamna in primul rand legile care iti fac tie personal viata mai buna sau mai proasta (vezi un articol pe hotnews in care oamenii de afaceri explica exact cum criza politica amana promulgarea unor legi esentiale pentru bunul mers al economiei, al IMM-urilor... adica au o influenta directa asupra masinii pe care mi-o iau, ciorbei pe care o gatesc, educatiei pe care o primesc copiii mei, samd).

@cosmin - astept cu nerabdare analiza... pana una-alta, aseara m-am delectat cu diverse articole de prin EVZ si Cotidianul, si varii bloguri (as fi vrut sa scriu un post despre ele, dar sunt f prinsa cu pregatitul conferintei de la Columbia); si mi-a placut ca oamenii au avut argumente f destepte impotriva manevrei de ieri; repet... nu sunt "by default" sustinatorul lui basescu; numai ca mi-ar placea ca cei care considera decizia de ieri fondata sa vina cu argumente inteligente in sprijinul ideii lor (dragos dehelean, coco, am impresia ca si tu, etc... asta ca sa numesc doar cativa dintre prietenii si cunoscutii mei).

Lex said...

If you ask me, Basescu va avea cel mai mult de castigat din povestea asta. Acum in are o imagine de "martir" in ochii poporului (nu doar pentru cei ce l-au votat)si acesta ii va face "cadou" inca un mandat.
Faptul ca are o decizie favorabila din partea Curtii Constitutionale il va ajuta si mai mult (desi se vehiculeaza idea ca i-ar avea la mana pe membri...I wouldn't put it past him). Anyway, a avut grija sa sublinieze nevinovatia in speechul de ieri din Universitate. Sa nu uitam: el este singurul politician curat din tara asta. (please!!!) Daca nu l-ai vazut il gasesti pe realitatea.net
Cat despre iesirea in strada...nu stiu ce sa zic. Eu am primit vreo 2 sms-uri de genul "esti nemultumit de decizia guvernului corupt bla, bla? hai in universitate la ora 6.30....", insa sunt convins ca o mare parte dn cei prezenti au iesit pentru ca le place Basescu si nu din cauza unor instigatori.
I for one would like to see someone else in the presidential seat (like Crin Antonescu) dar sunt prea realist pentru binele meu si asta ma deprima.

Anonymous said...

vezi ca am mai pus si pe blogul oricum niste linkuri, dintre care unul cu transcriptul discursului lui base

Anonymous said...

Pe mine nu ma intereseaza politica dar ma intereseaza deciziile si actiunile care ma influenteaza , nu ma intereseaza lupta pentru putere ci ceea ce rezulta din aceasta. Drept nu am participat la showul din piata universitatii insa voi merge la alegeri si voi decide ce este mai bine pentru mine si generatia mea.

Anonymous said...

sila ar trebui sa iti fie de toata romania: generatia babacilor e acum la piata, pardon parlament+guvern+samd, iar generatia noastra e in strainezia....

Anonymous said...

pe noi ne intereseaza comentariile tale, fiindca sunt mai "detasate" si mai lucide decat cele ale oamenilor de aici

Penny said...

eu nu consider decizia de ieri fondata. ce am scris pe blogul clarei era pur si simplu sentimentul pe care l-am avut (afectivo-emotionalo-intuitiv) pentru ca basescu mi-a devenit de-a lungul timpului tare antipatic. dar atat. nu consider ca a fost ok suspendarea.

Anonymous said...

Interesul pentru politica e cam greu sa ti-l pastrezi cand vezi ce se intampla in politica romaneasca.Situatia nu e mult diferita si in alte parti.La ultimele alegeri prezidentiale din SUA, au fost exprimate mai putine voturi decat la "American Idol", "Megastarul" de la ei.Acum poate ca situatia s-a schimbat.Irak and stuff...Iesitul in strada, atat cat a fost, a avut rolul sa-i arate lui Basescu ca e sustinut.Mai mult de atat,nu avea rost.Bine ca n-a facut prostia sa demisioneze.Sta 30 de zile pe bara,
fura astia tot ce mai e de furat, intrebarea e ce se va intampla dupa.Guvernul si parlamentul vor fi aceleasi.Abia atunci vom vedea probabil manifestatii de amploare care sa forteze alegerile anticipate.

Lex said...

Here's a man of honor. Basescu nu isi mai da demisia. Why doesn't that surprise me.
"E in interesul poporului" he says.

Corina said...

@lex... am vb de faza cu demisia pe blog-ul lui cosmin; nu mai repet aici argumentul; la faza asta clar a sfeclit-o;

@anonymous - buna alegere; e minimul care se poate cere unui cetatean;

@penny - cred ca a argumentat john pe blougul lui parerea cuplului leu-borsan :) asa ca ma declar multumita

@versiunea2 - e adevarat; absenteismul e puternic si in state si american idol matura tot :)); totusi oamenii - nu neaparat cei mai educati - au pareri in materie de politica, de doctrine, se implica, manifesta, fac lobby, scriu petitii... mi se pare ca all in all participarea e mult mai mare decat in romania, fie si daca luam doar participarea in organizatii ale societatii civile care militeaza pentru anumite cauze care pana la urma se incadreaza intr-un curent politic sau altul; si eu tot sper ca situatia sa se normalizeze la un moment dat... cu institutii functionale, fara alegeri anticipate, etc.

@gramo - 10ks... si eu citesc gramoblogul cu mare placere :)

trainspot said...

apropo ca s-a razgandit basescu. info depsre schimbarea legii circula de vre-o luna (am acces in diverse medii politice) iar in ultima vreme s-au accentuat foarte tare si cred ca ar fi fost in stare sa schimbe legea. de asta cred ca e mai bine ca nu a demisionat. cat despre razgandeli, sintagma razgandeanu circula de mult.

Corina said...

@trainspot... nu... si eu zic ca e mai bine ca nu a demisionat; rau e ca i-a iesit pasarica pe gura :)

Tix said...

PSD PLATFORMA PROGRAM 2007
cititi pe blog

Anonymous said...

bai baiatule, tu habar nu ai unde se afla romania ca tara si vi sa ne spui noua ca basescu este cel mai putin nociv personaj din politica romaneasca ... hai sictir ... nu iti e rusine, pai tu vi sa faci ordine in tara asta cu impresii si cu idei din america ... la fel poate as fi facut si eu dar sunt prea satul de oameni ca tine care cred ca stiu totul si care cred ca actiunile lor sunt cele mai juste fapte posibile de Heruvimi incoace ... pai pana la D-zeu te mananca ingerii ... stai acolo unde esti ca stai bine si lasa pe altii sa se ocupe de tara asta, daca iti era mila de tara si de democratie si vroiai sa schimbi ceva ramaneai aici si ni plecai ca un las in afara, defapt e mai usor sa dai din gura de acolo ca nu se ia nimeni de tine, uite ca m-am luat eu ... hai pa ca deja imi fac nervi cu tine degeaba ... auzi la el...cum sa plangi ca a fost demis porcul ala, oligarhul acesta care este indubitabil unul dintre cei mai periculori oameni din politica si dintre baietii destepti ... iti plang de mila ... te contrazici singur ... constitutia Romaniei e uan singura, tu probabil ai citit vro carte de Victor Hugo ... sau poti face altceva mai intelept vorba lui Stalin: "Invatati, Invatati, invatati" ... sa ai o zi placuta

Anonymous said...

MCP PRESS AGENCY

I N V I T A T I E

pentru


SUSTINEREA CAMPANIEI DE INFORMARE INTERNATIONALA

“ M A S E L E C O N D U C
P U T E R E A ”

24 noiembrie 2007


In ultimii ani, Agentia MCP Press (MASS COMMUNICATION POWER) a organizat si a participat la evenimente importante care au avut drept scop dezvoltarea societatii civile in general si intarirea rolului opiniei publice in special.

Faptul ca in Romania cetatenii se confrunta cu unele probleme sociale si datorita lipsei de comunicare, este o certitudine, dar o parte din acestea sunt greu de rezolvat de politicieni. Decizia corecta, trebuie sa vina de la mase (popor). In multe cazuri organizarea unui referendum este cea mai buna solutie, ce confirma puterea suverana a natiunii. De aceea, consideram ca se impune cu necesitate sa acordam o mare atentie maselor, rolului opiniei publice.

Din istoria popoarelor se stie ca forta maselor este hotaratoare in realizarea progresului social, indiferent de functionarea celorlalte puteri din societatea omeneasca.

Ca urmare, Agentia MCP Press (Departament al Fundatiei MASS COMMUNICATION POWER), cu membri in intreaga lume, va adreseaza si in calitate de reprezentant al societatii civile, apelul de a sprijini campania: “ M A S E L E C O N D U C P U T E R E A ”, probabil unica din punctul de vedere al sensului si al problematicii abordate pana la aceasta data.

In aceste conditii, opinia Dvs., ca si a celorlalte persoane importante din societate va facilita conditiile de aparitie a unui curent de opinie publica modern.

Ne propunem sa revigoram sistemul politic din fiecare tara prin actiuni de comunicare-participare, generate de infiintarea unui Forum International al Societatii Civile, ce va avea o publicatie reprezentativa.

Astfel, actualele standarde de dezvoltare economico-sociale internationale, de mare exigenta, trebuie indeplinite de cat mai multe persoane si cu sprijinul fortelor mass-media, care de asemenea au un rol important in prezentarea realitatii obiective.

Avand in vedere faptul ca exista si politicieni care acorda prioritate intereselor personale, ignorand satisfacerea nevoilor si a intereselor sociale, am lansat aceasta campanie-program, care va fi un semnal firesc si pentru elita conducatorilor.

Mesajul este acela de a atentiona actuala putere din orice tara a lumii ca forta democratiei este invincibila, indiferent de functionarea celorlalte tipuri de putere.

Asteptam raspunsul Dvs. care ne onoreaza si va multumim !

Pentru detalii; cu deosebita consideratie, Presedinte M C P, Ec. Mihail Georgevici

Piata Walter Maracineanu, nr. 1-3, et. 6, camera 412, Bucureşti, sect. 1, Tel / Fax : 031 80 40 152,
Mobil : 0726 240 840, E-mail: agency@mcppress.ro, WWW.mcppress.ro

CONT BCR, BUCURESTI, Filiala Lipscani,
RON RO88RNCB0090000509540001,
EUR RO61BTRL04304201866656XX

Anonymous said...

Campanie pentru " MASS – MEDIA CURATA "


In goana dupa senzational si profituri tot mai mari, ne-am obisnuit sa denaturam realitatea.


1. Prezentarea, cu regularitate, la buletinele de stiri a aspectelor negative ale realitatii, comentate subiectiv, partinitor sau sententios.
2. Vicierea imaginii Romaniei in lume, prin prezentarea unor opinii neautorizate, care eticheteaza un popor intreg dupa comportamentul individual al unor romani, sau mai grav, al unor rromi certati cu legea.
3. Repetarea acelorasi stiri negative intr-un interval de timp mai mare sau mai mic.
4. Generalizarea periodica a unor nereguli, ca si cum ar fi o regula de urmat sau o trasatura a caracterului national.
5. Preluarea unor informatii neverificate de la persoane interesate si subordonate triunghiului corupt – om politic - om de afaceri – reprezentant mass-media, care denatureaza atentia de la adevaratele cauze ale evenimentelor.
6. Adeseori, vedem cum emisiuni neprofesionaliste au drept protagonisti personaje de mahala, unde sunt dezvaluite informatii legate de viata privata sau despre procese aflate pe rol. Avertizam ca nu se poate face justitie cu televizorul si nici influenta mersul unei anchete prin tot felul de manevre ori diversiuni ce tin de pretextul investigatiei jurnalistice. Ne intrebam pe buna dreptate, daca nu cumva si mass-media nu si-a dezvoltat capitalismul ei clientelar.
7. Sa ne abtinem in a subaprecia institutiile statului, pentru a nu face loc anarhiei si grupurilor de interese speciale care urmaresc distrugerea fortei si autoritatii statului national roman ca stat de drept si democratic.
8. Dupa cum stim, legea fundamentala a statului, Constitutia Romaniei, prevede clar la articolul (30), alineatul (6) « libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine »; alineatul (7) « sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri ». De asemenea in articolul (31), alineat (3), se prevede ca « dreptul la informatie nu trebuie sa prejudicieze masurile de protectie a tinerilor sau siguranta nationala ».
9. Ne exprimam propunerea infiintarii unui organism cum ar fi « Consiliul National Antidezinformare », la fel cum exista « Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii », care sa aiba in vedere descurajarea razboiului mediatic, imagologic, axiologic si ideologic, a intoxicarii opiniei publice prin neinformare si suprainformare. Ideea noastra a fost dezvoltata si in paginile revistei trimestriale « Politica Nationala », capitolul «Organizarea statului national».
10. Ne adresam Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, pentru aplicarea prerogativelor constitutionale, mentionand articolul (30) alineat (5) care prevede ca « legea poate impune mijloacelor de comunicare in masa obligatia de a face publica sursa finantarii ». Revine o mare responsabilitate Parlamentului de a modifica si completa legea protectiei informationale, consultand « societatea civila si academica ».

Presedinte MASS COMMUNICATION POWER

Mihail Georgevici

MIHAIL GEORGEVICI said...

SA EVIDENTIEM MAI MULT
FAPTELE BUNE !


A fost lansat :
“ Clubul CU VESTI BUNE ”




1. Ca sa avem succes, n-ar trebui sa avem in vedere in principal, "FAPTELE BUNE" din societatea omeneasca ?

2. Nu cred ca romanii mai merita sa fie mintiti acum, cand am intrat in Uniunea Europeana si dorim sa ne imbunatatim traiul.

3. In acest moment, numai reprezentantii mass-media pot informa corect cetatenii, astfel incat visele lor sa devina realitate.

De aceea a fost lansat, incepand cu anul 2008: 'Clubul CU VESTI BUNE', ce functioneaza pe site-ul NEOGEN.RO.


Probabil v-ati intrebat adesea: de ce suportam in ultima vreme, stressul stirilor negative ?

Cu totii intelegem ca marile realizari ale cetatenilor sunt de neconceput in absenta eforturilor noastre, a faptelor « de bine ».

Consider ca mediatizarea permanenta a unor aspecte antisociale, nu ne onoreaza si cu atat mai mult, nu merita sa fie prezentate pe prima pagina a unor publicatii. Ca atare, aceasta metoda de « respect » pentru cetatenii Romaniei, o consider nepotrivita la acesta data.

Astfel, daca analizam cu atentie actualul context geopolitic si economic dificil, incepem sa intelegem din ce in ce mai bine de ce investitorii straini vor continua sa priveasca Romania cu aceeasi reticenta pe care o demonstrau si inainte de intrarea ei in NATO.

Deci, sa insistam sa promovam mai mult aspectele pozitive ale realitatii, acestea sa fie in centrul atentiei !

Primim la CLUB, orice veste buna pentru romani, nu ne intereseaza stirile care manipuleaza opinia publica si care sunt evidente ! (mai ales ca lupta intre diferitele centre de putere este continua si chiar mai mult, vizibila pe toate canalele mass-media dupa 1989).

Nu uitati, mai exista si jurnalistii corupti - de care nu se ocupa nimeni, care pot influenta gresit atentia publica ! De aceea, mai mult ca oricand, se simte nevoia, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, sa reusim sa creem un curent nou si valoros de opinie publica.

Ne propunem chiar sa sustinem si sa dezvoltam o retea cat mai mare de « specialisti ai vestilor bune », o conditie a dezvoltarii democratiei si a civilizatiei in zilele noastre.

Va asteptam cu stirile si eventual comentariile Dumneavoastra !


Atentie ! Clubul « CU VESTI BUNE » are nevoie de sprijinul membrilor « NEOGEN », al celor ce apartin Clubului
« LIDERILOR DE PRETUTINDENI » si nu numai.


Cu stima, Presedinte MASS COMMUNICATION POWER

Ec. Mihail Georgevici

Anonymous said...

MCP Press Agency

C O M U N I C A T
CU
“ D A R ”

( D e s t e a p t a – t e A C U M , R o m a n e ! )

24 ianuarie 2008

Desi a trecut destul timp de la „ Revolutie ”, cum o numesc in general, ateii, pentru cetatenii romani, acum ai Europei si Americii, nu se vad inca schimbari importante.
A devenit o obisnuinta in societatea romaneasca „ sa ne umflam in pene „ si mai grav, „ sa denaturam realitatea, sa o contaminam ”, ca sa nu ...dezvoltam subiectul.
Se pare ca mergem pe un drum bun, de cand presedintele Basescu preseaza cu revolutiile in justitie si educatie. Cu totii speram sa diminuam fenomenul coruptiei.
Este oare posibil, ca jurnalistii si politicienii sa astepte in acest caz pe dreapta ? Avem in vedere teama jurnalistilor si a politicienilor, ce reprezinta azi o mare problema, atat timp cat acestia sunt urmariti si interceptati de serviciile secrete. Nu cumva schimbarile politice periodice si amenintarea terorista creeaza teama jurnalistilor si tendinta politicienilor de a bloca accesul liber la informatii de interes public ?

Cateva exemple sunt edificatoare :

1. In anul 2005, MCP Press informeaza prin „ Apel la informare corecta in cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak ”:
„Dupa aproximativ doua luni de zile, inca nu s-au transmis informatii clare despre starea de sanatate a acestora sau despre autorii provocarii acestui eveniment.
Ar fi interesant sa aflam realitatea acestui caz fara precedent pentru Romania, chiar si dupa eliberarea jurnalistilor, care deocamdata nu sunt suficient sustinuti la nivel de breasla si din aceasta cauza, nici de publicul larg, care ar putea oricand sa-i ajute decisiv”. „ Amos News Romanian Independent Press Agency : Aflati odata cu noi! ”.

2. O alta stire nebuloasa o reprezinta faptul ca: „ Adevarul despre Revolutie si Mineriada a fost ingropat definitiv ”.
Intelegem ca teroristii au fost „invizibili” (nu a fost prins nici un “terorist” care sa fi fost judecat).La fel se va intampla permanent si cu dosarele grele ale coruptilor, raman necunoscute ?

3. Reamintesc unul din obiectivele campaniei internationale „TEAMA FATA DE NOU”, initiata in anul 2007 de catre MCP Press Agency:
• Declararea zilei de 15 august, drept „MOMENTUL COMUNICARII PUBLICE” (MCP), prilej cu care vor fi prezentate diverse publicatii, reviste, ziare, evenimente si orice material fara „TEAMA FATA DE NOU”. Aceasta notificare este vizibila si pe site-ul „Biserica Ortodoxa Libera”.
Nota! Desi in guvernarea anterioara, reprezentantii institutiilor publice au inregistrat documentul campaniei „MOMENTUL COMUNICARII PUBLICE” nici pana azi nu au aparut decat declaratii de intentie,« am ramas doar cu vorbele! »
(SE POATE VERIFICA IN ARHIVE, LA REGISTRATURI !)
Evidentiez numai un principiu, din cele zece, 10 Timeless Life Principles That Will Maximize Your Real Potential (ACHIEVING AUTHENTIC SUCCESS) Dr. Ron Jenson America’s Life Coach, „Sa-ti pese de ceilalti” (Zero in on caring for people).
Presedintele MASS COMMUNICATION POWER, Ec. MIHAIL GEORGEVICI

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping