Alex Rosu m-a trezit de dimineata cu un sms prin care imi povestea ca Saddam tocmai a fost spanzurat. Aveam de mult o opinie bine formata cu privire la judecarea, condamnarea si planuita executie a lui Saddam. Acum e timpul sa mi-o exprim.
Cred ca in momentul de fata este clar tuturor ca acest simulacru de justitie este mana administratiei Bush. Ca de altfel si haosul din Iraq. Ceea ce este mai putin clar - si este foarte periculos ca este asa - este faptul ca felul in care a fost administrata dreptatea in cazul de fata creeaza un precedent foarte trist si nebanuit de riscant. Practic, prin deferirea lui Saddam catre o curte domestica de justica, mai mult decat atat, un tribunal "special", toate mecanismele justitiei internationale, care de-abia ce au fost incropite prin mult artizanat si multa vointa politica, au fost serios subminate. Ce autoritate sa mai aiba Curtea Penala Internationala cand suspectii de crime impotriva umanitatii - fie ei si dovediti in ochii opiniei publice - sunt luati de trupele unui tert regim, trimisi in mainile unui sistem judiciar de departe nefunctional, judecati vreo doua luni (adica cam jumate dintr-un proces de divort fara complicatii), si apoi spanzurati?
Un studiu realizat de John Hopkins University arata clar ca standardele democratice ale americanilor au ucis 650000 de irakieni in haosul ce a urmat invaziei din Irak. Adica de 3 ori MAI MULTI decat a ucis dictatura lui Saddam. Si cam toata lumea a priceput asta. Dupa dezastrul general din Iraq, publicul american a inteles ca justitia nu se face cu barda si cu joarda, dupa cum ii trazneste presedintelui sau sfatuitorilor sai. Omenirea se chinuie de ani de zile sa asigure standarde si norme, sa dea previzibilitea si formalism legilor. De la dreptul de intrare in razboi pana la eliminarea pedepsei capitale.
Ce e mai trist este ca, in privinta pedepsei capitale, publicul american mai crede inca, naiv si avid, in paine si circ. Vorbeam cu unul din profii mei care imi spunea ca multimea ("the mob" - pentru care din pacate nu gasesc echivalentul in romana) vrea pedeapsa capitala. America asculta multimea, hence America e democratica. Europa, un cuib al tiraniei elitelor, nu asculta multimea. In Europa, cativa guvernanti au impus un standard umanist "from above" - care cerea, printre altele, abolirea pedepsei capitale - care in timp a ajuns sa fie sustinut si de catre multime.
Screw democracy! Multimea e proasta, e fundamental proasta, si e ok daca ea e convinsa - cu un duh al blandetii mai mult sau mai putin prezent - ca ceea ce gandeste e prost, si ca exista niste standarde universale ale umanitatii, niste drepturi ale omului, niste norme kantiano-iluministe de croire a dreptatii. M-am saturat de relativisme culturale & co. Si, ca sa fie clar si conclusiv, sunt damn proud ca patria morala si intelectuala imi e Europa.
Un trail al executiei lui Saddam in NYTimes.
Citeste mai departe...