Wednesday, September 06, 2006

Different Systems

Incep printr-o marturisire: nu am personalitate dubla. Dupa ce ati avut placerea de a lectura in detaliu povestile mele legate de aventuri nocturne prin lumea orientarilor sexuale fluide din New York, acest post va fi probabil un mic soc. Sa incep cu vestea cea mare: sunt in mod oficial reprezentant al tinerilor (mandria tarii) din Romania la cea de 62-a Adunare Generala a Natiunilor Unite; asadar sunt in mod oficial afiliata Misiunii Permanente a Romaniei la Natiunile Unite. Razvan imi sugera sa adopt titlul "Excelenta". Ma mai gandesc :)

In alta ordine de idei, ieri si astazi am participat la primele mele cursuri in lumea cea noua si mai mult sau mai putin minunata a Statelor Unite. Iau urmatoarele cursuri: International Security, International Law, Minorities in International Relations, Civil Liberties. La cald, sunt incantata si confuza in acelasi timp. Sunt incantata de International Security, un curs de masterat si doctorat, predat de un profesor de la Columbia (as in one of the best universities in the world). Desi purtand un costum impecabil, tipul este cel mai relaxat, intuitiv si amuzant prof pe care l-am vazut vreodata. Sunt diferente de ani lumina intre atmosfera de la cursurile din Romania si cea de la cursul lui. El e "Joe" noi suntem "Corina", "Kelly", "Mike", si asa mai departe. Spunem bancuri despre Bush, facem misto de fotbalul american, mancam bomboane, dar cand vine vorba de reguli, de participare activa la curs si in general cam de tot ce inseamna un comportament academic de mare clasa, se pare ca lucrurile devin terifiant de serioase. Avem de citit in medie 250 de pagini pe saptamana plus un ziar de mare tiraj; punctualitatea este respectata la secunda si parca tot umorul pe care tipul il pune in curs devine brusc daca nu negru, atunci cel putin usor acid. Suntem 15 studenti; oameni care sunt la al doilea masterat, proprietari de firme de avocatura, litigators, fosti asistenti la International Criminal Court, directori de ONG-uri din Sri Lanka, si tot asa.

Am fost azi si la un curs de Comparative Politics. Si mi-am dat seama de diferenta fundamentala dintre sistemul undergraduate din Romania si cel din State. In Romania, suntem obligati de la bun inceput sa ne alegem un domeniu (un major, sa zic asa) si de acolo nu ne indepartam. In State poti sa ai major in Biologie si minor in Gender Studies, sau double major in Maths si Filosofie, sau ca student la College of Arts and Sciences, major in Sociology esti obligat sa faci un fel de cursuri core, dintre care nu lipsesc fizica, estetica, spaniola si dansul. Astfel, la un curs semi-avansat de undergraduate cum e comparative politics, intalnesti un amfiteatru gigantic de oameni care sunt incapabili sa dea o definitie pentru "stat" sau pentru "politica", si care cu greu reusesc sa numeasca doua regimuri non-democratice din lume. In State ai toata libertatea din lume sa experimentezi, sa devii un fel de om universal postmodern, sa-ti exersezi intelectul in toate dimensiunile lui si sa te bucuri, in principiu, de o diversitate academica enorma. Spre deosebire de acest sistem, in Romania stim cu totii cum se petrec lucrurile. Pe de alta parte insa, un student de anul trei din Romania care nu a trecut ca gasca prin apa prin facultatea pe care si-a ales-o poate sa faca fata cu brio exigentelor cursurilor de masterat si doctorat de aici. Si e mult mai determinat, focusat, hotarat sa faca ceva cu viata lui. In State colegii mei parca trec printr-un continuu experiment. Poate tine si de un conservatorism al societatii noastre, spre deosebire de lejeritatea atotprezenta ce caracterizeaza lumea americana.

In rest, mai fac un curs de Civil Liberties, evaluat cu 4.85 pe o scara de 1 la 5 de catre toti studentii care l-au luat pana acum. E practic un curs de drept, cu assignments in fiecare saptamna, suprise quizes, midterm, research paper (de fapt un law memo), si final exam. Anul trecut din 70 de studenti, 55 au picat si 4 au luat A. Proful e fascinant, dar pare cea mai intransigenta si mai profi fiinta pe care am cunoscut-o vreodata.

Inchei intr-un ton mai degajat, anuntand sus si tare ca azi am fost sa inot si sa vizitez unul din centrele sportive ale universitatii. Fascinatie, deliciu, adrenalina, transpirantie, labe de scafandru, si casca de latex. Dulapiorul meu personal de la biblioteca sa incheie cu un seif, care are un cifru ce presupune invartiri stanga-dreapta conform unei scheme bine determinate, si trei numere ce trebuie nimerite in timpul invartelii. Am fotografiat parte din cladirile din zona campusului si postez fotografiile cat de curand. Am mancat sushi si am descoperit o bere japoneza dulce, ieftina, jucausa si exuberanta. Si acum sunt cam obosita. Mi-e dor de voi.

2 comments:

Clara said...

So... what should we do today Pinky? That's simple Brain - take over the world!

Anonymous said...

Suna bine aia cu Excelenta ;))

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping