Ma intreb cat va mai dura pana societatea romaneasca sa isi vindece niste rani vechi... rani care asimileaza stanga politica cu regimurile totalitare opresive, mai precis cu infamul comunist romanesc. Nu as merge atat de departe pe cat o face Dragos Bucurenci atunci cand incearca sa distinga intre comunism in general (pe care il vede ca fiind bun) si regimul comunism din Romania (pe care il vede ca fiind rau). Pe de o parte, nu as vrea sa fac asta pentru ca nu vreau sa transform acest post intr-o discutie searbada de stiinta politica cu privire la ce e comunismul autentic. Pe de alta parte, pentru ca nu cred ca trebuie pus semnul egal intre comunism si stanga.
Tot ce vreau sa spun este ca sunt suficient de multi romani care cred in dreptate sociala, in drepturile omului, in echitate si egalitate (macar de sanse), in protectia mediului, in voluntariat, in eradicarea saraciei, in dezvoltare, si alte micute concepte si ideologii cu iz destul de stangist. Multi romani vor in continuare protectie sociala, pensii, orfelinate, si alte interferente ale statului in buzunarul lor. Daca ar sti ce-s alea, multi romani ar sustine entuziast Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. Multi romani sunt de stanga. Si totusi refuza sa recunoasca asta. Se tem sa nu isi atraga blamul public, sa nu fie asimilati unor "comunisti nenorociti". Si mie personal mi-a fost destul de greu sa recunosc faptul ca trag destul de puternic inspre partea mai dinspre stanga a continuum-ului - contestat de unii - SD. Tocmai pentru ca veneam dintr-un context ca cel romanesc, cu o educatie ca cea primita in celebra Facultate de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, avanpostul al mai de sus al libertarianismului si realismului in relatii internationale, precum si al altor "isme" de dreapta.
Dupa experienta traita in State, dupa munca mea de la ONU si de la CICC, dupa cateva luni traite in fieful stangismului american (numit, ironic pentru unii romani, liberalism) - proudly yours, New York City - , dupa filme precum Motorcycle Diaries, chiar recentul (si premiatul la Sundance) scurt-metraj romanesc Lampa cu caciula (PS: inca poate fi vazut pe site-ul Sundance), lucrurile pot fi privite dintr-o alta lumina. Dintr-o lumina mai putin fragmentata de diversi vechi si romanesti demoni.
Monday, January 29, 2007
De stanga
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
9 comments:
Nu cred ca trebuie sa stergem cu buretele experienta comunista, ar trebui sa o integram in modul nostru de a privi lumea. Singurul lucru bun pe care ni l-a lasat comunismul acesta este: o experienta istorica sinistra care a fost aproape sa ne omoare. Ar trebui sa o utilizam ca sa devenim mai puternici.
@laurentiu - nici eu nu cred ca trebuie stearsa; de-asta am fost si de acord cu asa-numitul proces al comunismului (vezi posturile mele mai vechi); tot ce vroiam sa spun este ca acum experienta comunista functioneaza precum ochelarii de cal, partial orbindu-ne, partial ciuntindu-ne imaginea asupra politicii in general. daca am reusi sa vedem comunismul lucid, atunci poate am reusi sa construim si un partid mai de centru-stanga, sa spunem, puternic si in Romania.
a... si uitam... atat de multi intelectuali romani sunt preocupati strict de condamnarea comunismului romanesc, incat nu mai ramane loc pentru construirea unui discurs intelectual de stanga, asa cum "se poarta" (si nu e rau ca se poarta) in Europa sau in State.
Rana este atat de profunda incat este foarte greu sa fim obiectivi. Am condamnat cu chiu cu vai regimul comunist deabia dupa 17 ani de la caderea lui. Si ai vazut ce s-a petrecut in parlament. Sa venim acum sa discutam despre comunism ca ideologie este indecent. De unde si reactia asta dura(instinctuala as zice eu) a domnilor Plesu si Liiceanu la articolul lui Dragos Bucurenci. Este ca si cum ai vorbi despre funie in casa spanzuratului, cum a spus si Dragos. Asta a fost si reactia mea, desi am doar 31 de ani, deci sunt mult mai tinar decat domnii Plesu si Liiceanu. In Romania este nevoie sa lamurim(analizam) regimul comunist, acum ca l-am condamnat in mod oficial. Cum ziceam in primul comentariu sa-l integram in istoria noastra. Este trist dupa 17 ani sa afirmi asta dar asta e adevarul. Si deabia dupa aceea putem sa devenim normali si sa discutam despre ideologii: stanga/comunism, liberalism.
@laurentiu - in calitate de studenta la stiinte politice, sunt de parere ca e necesar sa se discute orice ideologie, inclusiv comunismul, social-democratia si alte chestii de stanga... mi-e ciuda ca nici macar in mediul academico-intelectual, unde teoretic oamenii ar trebui sa fie open-minded, nu se vorbeste mai deloc despre tot ce e la stanga spectrului politic... si asta e daunator pentru toata lumea.
Sigur ca ai dreptate. Comentariile mele se refereau mai degraba la intamplarea legata de Dragos Bucurenci.
Off-topic. Iti recomand un film despre problemele Africii: Blood Diamond. Nu stiu daca mai poti sa-l vezi la New York, mie mi-a placut mult.
@laurentiu... 10ks pt recomandare; o sa il caut.
Nu cred ca ceea ce a insemnat comunismul pentru Romania poate fi sters cu buretele vreodata. Consider ca este normal ca majoritatea intelectualilor din Romania pstdecembrista sa manifeste simpatii de dreapta. Sistemul comunist din Romania era reprezentat in majoritatea sa din semianalfabeti care vadeau o ura deosebit de virulenta fata de intelectuali. Insa, consider ca este mai grav faptul ca si dupa Revolutie opinia publica din occident a continuat sa ne priveascaca pe niste comunisti( si nu fara temei ). Utopiile sunt bune doar in literatura; in realitate, ele s-au dovedit deosebit de nocive.
Post a Comment