Thursday, April 26, 2007

Olimpiadele Comunicarii - au obosit atletii?


Mi se pare ca Olimpiadele Comunicarii nu mai sunt ce erau odata... Si e trist, pentru ca erau una dintre cele mai faine alternative la educatia formala din facultatile de profil umanist. Parte din ORICUM-ul de azi a participat de mult la Olimpiade, in 2005 anume (Oh, those were the days, the R.ACORD days :)... in formula Cosmin, Ina, Razvan (recrutat dupa ce Cosmin, intr-un moment de mare inspiratie in Gara Lipscani, imi zice: "Hai sa iti trimit CV-ul unui baiat bun!"... si a fost dragoste de la prima vedere ever since), Andreea (un super element al echipei noastre, intrata in peisaj dupa ce Alex ne-a abandonat pe toti pentru sisteme de securitate si distractii olandeze), si cu mine. Cred ca etapa la care eram noi in acel moment - si la care simt ca sunt putini dintre actualii concurenti ai Olimpiadeler - este cea ma potrivita pentru a participa la un astfel de concurs. Sa va explic de ce.[***]

Anul 1, chef de munca si entuziasm, fara presiuni prea mari (job, semi-job, cautari-de-job), perfectionism, hotarare. Anul acesta Dragos Dehelean s-a rugat de participanti (inca primesc mesajele de pe lista de discutii) sa isi faca blog de echipa... in repetate randuri. Mi s-a parut un gest putin disperat de promovare a blogging-ului si a comunicarii on-line, cu rezultate dezamagitoare si fara mari sanse de dezvoltare constructiva in viitor. E suficient sa va aruncati aici un ochi asupra blog-urilor echipelor (e jos server-ul tuturor celor de la Olimpiade, asa ca nu prea pot sa includ link-uri). Low quality, man, low quality. Si o spun cu toata modestia si nepricerea blogger-ului "neprofesionist". Semn de oboseala institutionala a programului, as zice.

In plus, anul acesta s-au inscris mai putini participanti ca anul trecut la doua din cele patru probe ale concursului. In momentul in care in etapa preliminara ti se inscriu mai putini participanti decat locurile din etapa finala eu zic ca e un semnal de alarma. Personal, sunt cu atat mai mahnita cu cat aceasta criza de participanti s-a petrecut la Comunicare Institutionala, un domeniu care mi se pare vital pentru Romania.

In al treilea rand, mi se pare ca media de varsta a echipelor a crescut, ceea ce nu este bine, pentru ca impactul concursului asupra viitorului participantilor este diminuat proportional. De-asta am spus ca varsta la care am intrat noi in intregul joc (si am castigat!) era cea corecta. Apoi am vazut echipe (la institutionala, ca acolo mai tin minte) care participa pentru a treia oara, ceea ce iarasi da peste cap logica concursului, menit sa fie un "mock-session" care sa te pregateasca pentru viata reala. Am vazut de asemenea echipe ai caror membrii lucreaza deja in comunicare (o fosta colega de liceu printre altele), ceea ce iarasi nu mi se pare prea sanatos.

As fi interesata sa vad de la organizatori niste studii cu privire la efectul Olimpiadelor asupra participantilor. Analiza de la an la an. Stadiul/ stadiile la care se afla fosti participanti... opinia lor cu privire la exercitiul la care au participat la un an, doi, trei, patru ani dupa... Dragos, organizatorii, somebody?

All in all, felicitari pentru o idee extrem de buna pentru piata comunicarii din Romania, si pentru sistemul educational/ de formare in general. Dar watch out, ca sunt semne de oboseala!

7 comments:

Clara said...

din cate am inteles, anul trecut destui participanti au fost dezamagiti de felul in care au fost tratati. all in all, anul trecut a adus o reclama indeajuns de proasta incat lumea sa nu se mai incumete...

Corina said...

o fi... nu stiu; sper ca prietena mea miruna, care a participat anul trecut si si-a exprimat pe blog o pozitie destul de dura vizavi de comunicatori si de olimpiade (nu stiu daca s-a tras de la o reflectie mai ampla asupra comunicarii, sau de la o dezamagire fata de concurs in sine) sa poate lasa un comentariu la acest post.

Anonymous said...

da corina eu tocmai vin din spital asa ca raspund cu intarziere. de ce nu mai particip anul astala OC? organizarea in sine nu mi se pare proasta, ba chiar profi fata de alte evenimente de acest nivel. dar m-au indispus foarte mult tipologiile concurentilor> avizi de castig, selfsufficient, abordand totul ca pe un concurs de aratat muschii (fizici, nu mentali), avand impresia ca fac parte dintr-o casta initiatica unde doar "alesii" au parte de tot ce e mai bun.. plus multe alte impresii de acest gen. ambitia nebuneasca si orgoliile aruncate in joc mi-au lasat impresia asta: hei eu nu sunt ceea ce par adica un student amarat. dupa concurs voi fi un comunicator de succes, plin de bani si glorie care va face parte din partea cealalta a baricadei.. intr-un cuvant snobism. nu stiu in ce masura organizatorii sunt responsabili pt asta. dintr-un antrenament creativ educativ snobismul inavutirii a creat un eveniment de lansare pe orbita a mediocritatilor fudule. sunt f subiectiva in ce scriu, asta e clar, nu ma astept sa citesti asta ca pe o analiza obiectiva. da, corina, au obosit atletii de prea multe oglinzi. Miruna sus amintita

Corina said...

@anonymous... da, cred ca ai dreptate intr-un fel; nu era suficient ca la OC participau in general copiii mai de fitze (fara nici o conotatie peiorativa); acum sunt copii de fite zi super-mega-convinsi ca o intre in paine de indata ce termina concursul. ori, sa fim seriosi, mai e mult de muncit pana sa "be there"; cred ca asta cu munca e o chestie care in romania se pierde din vedere in general, desi munca e indispensabila in orice realizare.

Anonymous said...

Aud multi care au cativa ani in plus cum lanseaza clisee gen "nu mai e ce-a fost odata", "cand era pe vremea mea". Legat de "recomandarile" mult prea insistente ca toti sa-si faca blogul echipei sunt de acord.

Iar din moment ce au fost atat de insistente, este normal sa nu fie "de calitate" blogurile. Multi poate le-au facut stresati fiind de rugamintile organizatorilor. Multi poate chiar n-aveau chef, si nu stiau ce ar trebui sa scrie in ele. Sau poate nu au talent la asta.

un participant

Girllish said...

Inca nu am avut ocazia sa particip la OC, fiind eleva de liceu, dar am citit mult despre acest concurs. Ideea cu blogul mi se pare foarte buna, in primul rand ca metoda de promovare pentru concurenti. Astazi depindem de Internet si cred ca cel mai mult ne facem cunoscuti prin intermediul lui (nu spun ca e un lucru bun). Mai mult nu am ce sa spun din moment ce nu am trecut prin acest concurs, insa il vad ca pe o oportunitate de a te face remarcat pe piata PR-istilor.

Anonymous said...

Prin nu stiu ce intamplare, vad doar acum postul tau, Corina.

Deci scuze ca nu am raspuns la timp.

Acum, daca prostia nu are limite, exista o limita a oamenilor valorosi. In plus Olimpiadele se confrunta an de an cu noi generatii. Care dau mai multa sau mai putina performanta decat cele anterioare. Care sunt pasionati sa studieze mai mult sau mai putin decat cele anterioare.

Tema de preselectie de la com institutionala a fost una europeana. Am gresit, ca am vrut sa punem accentul pe ceva care credem ca e cu adevarat important? Poate. Invatam.

Partea a doua a evenimentelor s-a dus mult prea aproape de sesiune.

Indiferent totusi de perceptia despre calitatea echipelor, as reaminti si partile bune. Respectiv ca sesiunea de conferinte a fost unul dintre cele mai populare si apreciate evenimente de comunicare ale anului 2007. Si ar mai fi.

Oricum mersi mult pentru push :)

Locations of visitors to this page http://rpc.technorati.com/rpc/ping